Leugenbergbrug in Ekeren verdwijnt

Simulatiebeeld toekomst ©Tractebel

Wordt vervangen door verkeersveilige verbinding voor Kloosterstraat

EKEREN – Het Antwerpse college keurde het voorontwerp voor de afbraak van de Leugenbergbrug in Ekeren goed. De verouderde brug zal vervangen worden door een verkeersveilige verbinding naar de A12 en Kapellen.

De afbraak van de brug zal gebeuren in de loop van 2024, waarna de Kloosterstraat rechtstreeks zal aangesloten worden op de op- en afrit van de A12. Het is een project van het Agentschap wegen en Verkeer (AWV) in samenwerking met de stad Antwerpen, het district Ekeren en de provincie Antwerpen.

Koen Kennis, schepen voor mobiliteit: “Maar het gaat om veel meer dan enkel een autoproject. Iedereen die de huidige Leugenbergbrug kent, weet dat het fietspad dat daar ligt niet langer voldoet aan hedendaagse standaarden. De afbraak van de brug maakt dat we kunnen zorgen voor veilige en comfortabele fietspaden, zoals we die ook in de ruime omgeving rond het centrum van Ekeren aanleggen.”

De nieuwe Kloosterstraat met aparte dubbelrichtingsfietspaden zal, bij het verlaten van de Kloosterstraat vanuit Ekeren, links afbuigen naast de huidige Leugenbergbrug. In plaats van over de spoorlijn te fietsen, zal men er onder gaan. Aan de sleuf van de A12 komt een nieuw T-vormig kruispunt met lichten voor beide rijrichtingen, vanuit Ekeren en vanuit Hoevenen.

Door deze rechtstreekse aansluiting zal het verkeer veiliger verlopen. Door het verdwijnen van de brug komt ook veel ruimte vrij voor een herinrichting voor en in samenspraak met de buurt. In een eerste fase zal de waterloop het Schijn alvast terug opengelegd worden.

Ekers districtsburgemeester Koen Palinckx: “De afbraak van de brug naar Leugenberg en het doortrekken van de Kloosterstraat richting de sleuf van de A12 levert voor Ekeren veel winst op vlak van verkeersveiligheid, fietscomfort en leefbaarheid. De ruimte aan de vroegere brug die vrijkomt willen we bovendien invullen door 2 hectare nieuw park.”

In een volgende fase komt er een infomoment voor de bewoners en wordt een definitief ontwerp opgemaakt.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *