Leerlingen bijzonder onderwijs maken driegangenmenu in Strijboshof

Gezellig samen koken

KALMTHOUT – De leerlingen van het Bijzonder Onderwijs, Wilgenduin, hebben een driegangenmenu gemaakt voor een 40-tal mensen in het Strijboshof in Kalmthout. De kinderen maakten een uitnodiging, ontvingen de reservaties, kozen zelf de menu en maakten uiteindelijk zelf de gerechten en versierden de zaal.

De leerlingen zorgden voor de decoratie, de menu en de uitnodigingen

Op vrijdag 28 april was het de grote dag voor 14 leerlingen, tussen 9 en 12 jaar, van het Bijzonder Onderwijs, Wilgenduin. “Binnen een project van Vlajo starten we elk jaar een mini-onderneming op en dit jaar hebben we de kans gekregen om een driegangenmenu te koken voor een groep mensen en alles wat daarbij hoort”, zegt leerkracht Tine De Roose.

frikadellenbolletjes rollen voor in de tomatensoep en de vol-au-vent

De leerlingen maken niet alleen de menu, maar regelen alles zelf. “Dat begint met een vergadering, waarbij we de menu bespreken, maar ook over decoratie op tafel en de uitnodigingen”, aldus leerkracht Anke Van Tichelt. “Ze mochten zelf de uitnodiging versturen, maar moesten ook via de telefoon de reservaties opnemen. Door zo’n vergadering en die reservaties leren ze dus heel veel bij op vlak van communicatie.”

De juf toont hoe de tafels gedekt moeten worden

In het Strijboshof volgde het volgende onderdeel van hun project. Tine: “Ze mochten zelf kiezen welke job ze het liefst wilden doen: in de zaal of in de keuken staan.” Het project is een groot leerproces voor de kinderen van Wilgenduin. “Voornamelijk leren ze hier organiseren en samenwerken, maar dankzij dit project laten ze ook zien aan de buitenwereld wat ze kunnen, ondanks wat ze meemaken.” Anke Van Tichelt kan dat beamen: “Communiceren is voor hen moeilijk, maar het is wel belangrijk. Hier krijgen ze een uitdaging om in interactie te gaan. Ze nemen dit project zelf ook heel serieus en dat is leuk om te zien, al is het ook wel een beetje spannend.”

De leerlingen moesten zelf de tafels dekken

Tegen de middag moest alles in orde zijn om in totaal 39 deelnemers te verwelkomen. “Dat gaat dan over onze leerkrachten en de ouders van de leerlingen die komen genieten van de maaltijden. Al zullen het wel vooral oma’s en opa’s zijn, aangezien de ouders moeten werken”, lacht Tine. En op de menu? “Tomatensoep met balletjes, vol-au-vent met frietjes en chocomousse als dessert.”

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *