Leerlingen basisscholen 3D en 4 Sprong kijken uit naar uniek gebeuren


Proclamatie in pop-up autocinema

KALMTHOUT – De leerlingen van de zesde leerjaren van basisscholen 4 Sprong en 3D van het GO zijn naar alle waarschijnlijkheid de enigen in heel Vlaanderen die een proclamatie krijgen in een tijdelijke autocinema.
De meeste van 12-jarigen weten uiteraard niet hoe het er aan toe ging in zo’n autocinema van weleer. Of al hun ouders dat nog weten is zelfs niet zeker. Toch wordt de school maandag 29 juni omgebouwd tot een autocinema voor één dag.
“Dat houdt in dat ouders en hun kinderen die in een van de basisscholen afstuderen met een versierde auto naar school komen. Daar krijgt elk voertuig een geschikt plekje op het groene veld van de school. Wij zorgen voor een extra groot scherm. Geluidstechnici zorgen ervoor dat alles wat op het podium komt en het geluid van de filmpjes worden gestreamd naar de autoradio’s van de ouders. Zo creëren we opnieuw de typische sfeer van een autocinema. ” Aan het woord is Sabine Milbou, schooldirectrice.
Door de coronacrisis dreigde op een gegeven moment de eindejaarsviering in het water te vallen. Dat wilden we voorkomen en dus staken we online de koppen bij elkaar. Het is belangrijk om een schooljaar af te sluiten, zeker in deze coronatijd. Rituelen horen bij het leven. Een punt zetten achter zes jaar basisschool is er daar een van. Tijdens een onlinevergadering groeide het idee van de autocinema. We hebben op school veel ruimte en die gebruiken we om de coronamaatregelen te respecteren. Afstand houden en de bubbels respecteren is hier dus geen probleem”, aldus nog Sabine Milbou.
“De proclamatie houdt optimaal rekening met de coronaregels. Ouders blijven in de auto. De kinderen stappen uit en verzamelen vooraan in hun klasbubbel. Dan begint de proclamatie. Het is dus veel meer dan een gewone drive-in, want de proclamatie staat borg voor film met geluid, samen veilige hapjes eten en zingen. In plaats van te applaudisseren, vragen we de ouders om te claxonneren”, zegt zorgcoördinator Sanne Wubben.
“Op een groot scherm projecteren we filmpjes, gemaakt door ouders en leerlingen. Voor elk kind er een persoonlijke boodschap. Ook de leerkrachten maakten een filmpje gemaakt waarin de kinderen kunnen zien wat ze allemaal krijgen in een goodiebag. Tijdens het afspelen van de filmpjes op het grote doek brengen de leraren voorverpakte hapjes en drankjes naar de auto’s, volledig in stijl van de autocinema. Op het hoogtepunt van de avond reikt de directeur de diploma’s samen met een goed gevulde goodiebag”, aldus nog Sanne Wubben
Wannes Van Beek (12) en Nanou Verfaille (12) zijn opgelucht nu ze weten dat ze maandag 29 juni toch kunnen afzwaaien. “Ik vreesde het ergste met die coronacrisis en dacht dat er helemaal geen proclamatie zou zijn. Deze autocinema maakt heel wat goed. Samen spelen en feesten zit er wel niet in”, zegt Wannes Van Beek, die les volgt op de campus 3D.Nanou Ferfaille van de 4 Sprong :”Ik ben nooit naar een autocinema geweest, maar kan me toch een beetje voorstellen wat dat was. Over deze proclamatie gaan we nog lang napraten. Ik denk dat we in Vlaanderen misschien wel de enige school zijn met zo’n eindejaarsfeest.”

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *