Lawaaierige emmerbaggermolen wordt drijvend museum

Het Antwerpse Havenbedrijf zoekt, samen met Watererfgoed Vlaanderen, kandidaten die een uit de vaart genomen emmerbaggermolen en vlotkraan willen bewaren als erfgoed en openstellen voor het publiek. Het is deze antieke baggermolen die vorig jaar in Berendrecht en Zandvliet voor heel wat lawaai zorgde. Na protesten werd hij uit de vaart genomen. Moest er nu een geïnteresseerde opdagen, dan wordt het baggertuig een drijvend museum.
Het gaat eigenlijk om twee historische vaartuigen: emmerbaggermolen B4 uit 1929, een van de oudste en grootste emmerbaggermolens ter wereld, en Vlotkraan 18 uit 1962, die nog bij de Boelwerf en Boomse Metaalwerken werd gebouwd.
‘Wij zullen de tuigen te koop stellen, eventueel voor verschroting, tenzij ze een erfgoedbestemming kunnen krijgen’, legt Tine Vandendriessche van het Havenbedrijf uit. Met andere woorden: de oude ‘cracks’ worden gered en gratis ter beschikking gesteld als de kandidaat bereid is ze te restaureren en open te stellen als een soort van drijvende museumstukken..‘Het is de eerste keer dat het Havenbedrijf zo’n initiatief neemt voor grote werktuigen. Dit betekent voor ons een inbreng ongeveer 100.000 euro’, zegt de woordvoerster.
Volgens Vandendriessche zijn mogelijk musea, verenigingen of bedrijven geïnteresseerd om de werktuigen te redden. Geïnteresseerden moeten zich nog deze maand aanmelden bij Watererfgoed Vlaanderen, dat mede voor de selectie van kandidaten instaat.
Info: www.havenvanantwerpen.be. (sdl)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder