KWB-ploeg introduceert Vikingspel in poldergemeente

Elke woensdag- en vrijdagavond verzamelen Stabroekenaars op het grasveld aan de Rodehoevelaan. Afhankelijk van het aantal deelnemers spelen jong en oud dan op verschillende veldjes het Zweeds buitenspel  ‘kubb’. Het initiatief gaat uit van de plaatselijke KWB-afdeling.

“Kubb is een buitenspel waarbij je met stokken houten blokken van de tegenspelers moet omvergooien. Het woord ‘kubb’ betekent ‘houten stok’ in het Gotlands, een Zweeds dialect. Volgens een legende zou het gaan om een oud Vikingspel. Anderen zeggen dat dit spel ooit begonnen is tijdens het verzamelen van brandhout. De Zweden bedachten dat ze met die verschillende takken ook een spel konden spelen. Zo is het ‘gooien met stokken’ ontstaan. De regels variëren per land en zelfs per regio, maar het doel van het spel is altijd om de koning omver te gooien voor de tegenpartij dat doet. Soms is een spelletje na enkele minuten al afgelopen. Het kan ook zijn dat een partij meer dan een uur duurt. Dat maakt het attractief. Een andere troef van dit spel is, dat het kan worden gespeeld door iedereen. Bij ervaren spelers kan je het veld iets groter maken, beginnelingen krijgen een kleiner speelvlak gepresenteerd. Ouders kunnen ook samen met hun kinderen een ploegje maken en andere teams uitdagen”, aldus nog Marc Meersman.

Ilse D’Hooghe (39) woont in de buurt en komt geregeld met heel het gezin meespelen. “Geweldig initiatief. Het brengt buurtbewoners op een aangename manier samen. Ik heb hier al mensen leren kennen, waarmee ik anders nooit zou hebben gepraat. Het kubbvirus heeft ons te pakken, want onlangs hielden we thuis een kinderfeestje waarbij kubb centraal stond”, aldus nog Ilse D’Hooghe. Ook Dirk Sysmans (38) woont vlakbij. “Het spel zet mensen aan om mee te spelen. Dat is ook het opzet. Wanneer wandelaars of fietsers passeren worden die steevast uitgenodigd om een stokje mee te gooien. Sommigen zijn de daaropvolgende bijeenkomst van de partij om mee te doen. Kubb en dit KWB-initiatief  brengt mensen samen.”

“Het is het tweede jaar dat we dit organiseren. Ondanks het vele slechte weer trekken we nu veel meer spelers dan vorig jaar. Dat komt waarschijnlijk omdat we voor deze editie beter reclame hebben gemaakt. Zowel via de plaatselijke scholen als via berichtjes op de aanplakborden in warenhuizen en via flyers in de brievenbussen hebben deze vakantieactiviteit gecommuniceerd. Blijkbaar met succes”, besluit Marc Meersman.

Succes groeit

In de jaren negentig werden de eerste commerciële Kubbspellen geproduceerd en het voorheen onbekende spel werd snel erg populair. Er is nu internationale interesse voor kubb en sinds 1995 worden jaarlijks wereldkampioenschappen gehouden op het Zweedse eiland  Gotland. Sedert vijf jaar is er ook in ons land een nationaal kampioenschap.De eerste twee edities van het Belgisch kampioenschap gingen door in de Blaarmeersen in Gent. Vorig jaar kampten in Brugge 96 ploegen voor de nationale titel. (EVDW)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *