Kunstgrasvelden moeten korfbalclub Hoevenen een boost geven

Hoevenen KC heeft zijn nieuwe kunstgrasvelden voorgesteld. De korfbalclub was een van de laatste clubs uit hun reeks die nog geen kunstgrasvelden hadden, maar dat probleem is nu opgelost. Voor dit project had de club een goede samenwerking met het gemeentebestuur, die ook aanwezig was tijdens de opening op vrijdag 8 oktober.

Hoevenen KC is de laatste jaren in ledenaantal sterk gestegen. Met die reden, en dat ze een van de weinige korfbalploegen in Vlaanderen zijn zonder een kunstgrasveld, was het tijd voor verandering. Met kunstgrasvelden moet het spel van de korfbalclub technischer worden, waardoor de club in kwaliteit kan groeien. Dat vindt ook het bestuur van Hoevenen KC.

Onmisbaar

“Kunstgras is onmisbaar geworden in korfbal. Het spel wordt veel dynamischer en technischer.”, begint voorzitter, Nick Van Noten. “Zo’n kunstgrasveld verliest weinig tot geen kwaliteit, dat was met de vorige velden wel zo. Door de vele droge periodes van de laatste jaren ging de kwaliteit van de velden achteruit. Van putten tot zandvlaktes, dat probleem hebben we niet meer. Nu kunnen we het algemeen niveau van de eerste ploeg en onze jeugdploegen opkrikken.”

Nick Van Noten heeft sinds kort de titel van voorzitter overgekregen van Steven Luckx, die ook meewerkte aan dit project. “Nu kunnen we perfect korfbal spelen, op een goed niveau zonder al die randproblemen van de vorige velden.”, vertelt Steven, die het aantal leden van de club de afgelopen jaren zag stijgen. “Korfbal is hier altijd al populair geweest, maar de laatste vier jaren zijn we sterk gegroeid. We zitten ook in een woonwijk met veel jonge gezinnen, waardoor er elke week nieuwe kinderen bijkomen.” 

Voor dit project kon de korfbalclub rekenen op de steun van het gemeentebestuur, onder leiding van schepen van Sport, Liesbeth Bardyn (CD&V), en schepen, Sarah Demartelaere (N-VA). “Het was geen simpele opdracht. Door de uitzonderlijke investeringstoelage van 200.000 euro, moest de korfbalclub zelf nog meer dan 50.000 euro opleggen, dat is geen evidentie.”, vertelt schepen, Liesbeth Bardyn. 

Voldoende ruimte

“Er was ook veel tegenstand uit de buurt. Als je kunstgrasvelden aanlegt, moeten die afgesloten worden met hekken. Dat was tegen de zin van deze wijk, want ze verliezen daarmee openbaar terrein. Maar zoals je ziet, is er naast de velden nog voldoende openbare ruimte om rond te wandelen.

Geen gemakkelijke opdracht, dus. Daarom kreeg Liesbeth de hulp van collega-schepen, Sarah Demartelaere, die tijdens de opening uitdrukkelijk werd bedankt door Liesbeth. “We hebben een goede tandem gevormd, ook met alle gemeentediensten die hierbij betrokken waren. Door die toelage hebben we de verantwoordelijkheid gelegd bij de club, waardoor zij zich ook meer betrokken voelden, dat zorgt voor een goede workflow.”

Volgens Sarah zijn afgesloten kunstgrasvelden een veilige oplossing voor de club. “De veiligheid wordt zo geoptimaliseerd. Vroeger parkeerden auto’s gewoon op de grasvelden, met een nieuwe parking en die afbakening van de velden, is dat veel veiliger voor spelende kinderen. Daarnaast is er ook minder kans op blessures, omdat ze veel langer gebruik kunnen maken van deze velden.”

Burgemeester, Rik Frans (N-VA), opende, samen met een jonge korfbalspeler, de kunstgrasvelden. “Dit is een duurzame investering, vooral voor de club. Op deze manier kunnen ze als ploeg nog meer groeien in de toekomst.”, vertelt de burgemeester, die veel lof heeft voor zijn gemeentebestuur. “Dit project kan je alleen maar realiseren als je als gemeentebestuur met de neuzen in dezelfde richting staat en goed samenwerkt. Dat was hier zeker het geval. Ook de club verdient alle lof voor hun harde werk.” 

Als afsluiter kreeg de vader van de voorzitter, François Van Noten, nog een verrassing voor zijn inzet. “Ik heb bij mijn vorige club, in Hoboken, al kunstgrasvelden laten zetten. Dankzij die ervaring heb ik het project vanuit de club mee getrokken.” François kijkt nu vol trots naar zijn realisatie. “Prachtig om te zien, ik krijg er tranen van in mijn ogen. De ontwikkeling en de vooruitgang van deze club is gewoon super, dit gaat een echte boost geven.”  


Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.