De Katoen Natie bestaat 160 jaar en dat wordt minstens een jaar lang gevierd. Grote baas Fernand Huts en zijn vrouw Karine haalden om te beginnen een aantal Latijns-Amerikaanse kunstwerken naar het hoofdkwartier in de Van Aerdtstraat voor een grandioze tentoonstelling. Daaronder schilderijen van de Uruguayaan Garcia, met zijn leerlingen Francisco Matto, José Gurvich, Julio Alpuy en Gonzalo Fonseca en andere.
Maandagochtend 1 juni stelde Huts ook het monumentaal boek voor dat naar aanleiding van deze tentoonstelling werd uitgegeven door Lannoo en geschreven door Laurens Dhaenens. Het werk bestaat uit drie delen: de Zuidelijke Nederlanden in Latijns Amerika, een introductie van de kunst van de 19de eeuw tot op vandaag en de Latijns-Amerikaanse kunst in de collectie Katoen Natie.
Karine Huts, die eigenlijk de grondlegster is van deze en andere verzamelingen in het hoofdkwartier, legde uit hoe haar man nu bijna 20 jaar geleden Amerika ontdekte. ‘Hij werd er aangetrokken door het Zuiden en dan voornamelijk door Uruguay. Van dit kleine land (3,5 miljoen inwoners) kan zoals van ons land gezegd worden dat het een groot aantal schitterende kunstenaars telt. Fernand en Karine begonnen een tiental jaren geleden met het verzamelen van hun werken. Zodoende kwamen ze ook in aanraking met kunst uit de omringende landen en
met Buenos Aires als kunsthoofdstad. Zij werden daarbij gegidst door de Argentijnse kunstenares Maria Causa en door kunstenaar Pablo Atchugarry, die trouwens aanwezig waren op de voorstelling. ‘Wij vieren het 160-jarige bestaan gedurende meer dan een jaar’, beloofde Huts die toezegde dat ook de tentoonstelling de hele tijd zal open blijven. Te bezoeken na afspraak via: www.headquarters-katoennatie.com, of 03/221 68 12 (Carina Mertens). Het boek is te koop in de boekhandel tegen 65 euro.