Kruisje voor Sophie Van de Heijning


Zaterdag 17 mei werd aan de Antwerpsesteenweg in Hoevenen een kruisje onthuld op de plaats waar Sophie Van de Heijning op 15 februari is verongelukt.   De initiatiefnemer was Ludo Deprins uit Kapellen, die erg meevoelde met het gebeuren als ex-ambulancier en zelf vader van twee dochters.
De plechtigheid had plaats in aanwezigheid van de ouders en zus van Sophie, en van haar vriend en van heel wat sympathisanten.
Vader Luc Van de Heijning had veel waardering voor dit initiatief, maar betreurt ondertussen dat hij drie maanden na de feiten het dossier van dit vluchtmisdrijf nog steeds niet heeft kunnen inzien.    Hij stelt ook vast dat de veiligheid op de plaats van het ongeval nauwelijks is verbeterd.   Er is nog steeds geen verlichting geplaatst boven het zebrapad, en buiten de oversteekplaats zijn de witte lijnen op de baan nog niet herschilderd.
LW

Mobiliteitsplan opgedragen aan Sophie Van de Heijning
Veronderstel eens dat iedereen weet dat roken schadelijk is, maar dat het overal is toegestaan.   Mensen beschermen zich dan maar met mondmaskers: alle niet-rokers dragen er, op café, in restaurants en op zoveel openbare plaatsen.   Absurd, vind u ook niet?    Want roken in openbare ruimtes is uitgebannen, en op alle pakjes sigaretten en sigaren vind je een verwittiging over de schadelijke gevolgen.
Toch is het anders als het over het verkeer gaat.   Geen enkele wagen draagt een verwittiging dat het over een mogelijk dodelijk wapen gaat.   Integendeel: het zijn  de zwakke weggebruikers die zich indekken, met reflectoren op de fiets, met gele hesjes voor schoolkinderen en voor fietsers.
De gemeente Stabroek stelde een mobiliteitsplan op. Om de doorstroming van het verkeer te verbeteren en de files op te lossen.  “Mobiliteitsplan” is een achterhaald begrip, en zou moeten vervangen worden door “Samenlevingsplan”. Over hoe geven we straten en pleinen terug aan de bewoners, als ontmoetingsplaatsen voor iedereen, voor kinderen die weer kunnen buiten spelen en die veilig te voet of per fiets naar school kunnen. Zonder files en verkeerschaos als de school uit is veroorzaakt door al die ouders  die hun spruit komen afhalen.
Ondanks alle verkeersborden is het de aard van de weg die het gedrag van de bestuurders bepaalt. Wij hebben behoefte aan andere wegen. Want het kan ook anders:  ga maar kijken in vele Nederlandse dorpskernen met veel meer ronde punten en straten zodanig aangelegd dat snel rijden onmogelijk is. Met voorrang aan veiligheid en samenleven. Misschien zal het ooit gebeuren dat onze politici ook tot dit inzicht komen.

 LW

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *