De trippel “De Grote Klos” werd voorgesteld en geproefd in het Poldermuseum te Lillo
Op het etiket prijkt de afbeelding van Grote Klos en staan
de ingrediënten/kruiden op vermeld
Enkele jaren geleden rijpte bij bestuursleden van het Poldermuseum te Lillo het idee om een streekbier aan te bieden in het Poldermuseum. De koppen werden bij elkaar gestoken en samen met Carl Theuns van brouwerij CyDraLe uit Zandvliet, begonnen ze aan het avontuur en kwam het biertje “De Grote Klos “ tot stand.
De naam van het bier verwijst naar de figuur Grote Klos. Hij stond in Zandvliet en daarbuiten bekend als duivelbezweerder en aflezer. Petrus Johannes Van Uffelen, de geboortenaam van Grote Klos, was van beroep aardewerker en woonde op het moment van zijn overlijden op 12 november 1966 op de Kalmthoutsebaan (op d’ Haai) in Zandvliet. Hij kreeg de bijnam ‘Klos’ omdat hij klosjes garen aan de man bracht.
Bijgeloof
Op het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw heerste er overal bijgeloof in onze streken. Zulke verhalen rond de Grote Klos zorgden voor de legendevorming van deze illustere inwoner van d’Haai. Zo wordt verteld dat Petrus met zijn bezweringen menig inwoner van Zandvliet en omstreken heeft genezen van kwaaltjes en gevrijwaard van menig demon. Dit gebeurde door het aflezen van zijn gebed “Mieke Den Duvel” en het brouwen van geneeskrachtige kruidenmengsels.
“Het leek ons dus een geweldige naam voor het nieuwe bier van CyDraLe” zegt Gert Simons. “In het recept zitten verschillende kruiden die de Grote Klos zou gebruikt hebben bij het maken van geneeskundige brouwsels. We hebben gebruik gemaakt van ruwe berk, grote brandnetel, duizendguldenkruid, duivelsklauw, grote engelwortel, heermoes, echte kamille, maretak en echte salie. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat deze tripel met 11% alcohol een uniek bier is in zijn soort” legt brouwer Carl Theuns uit. Veiligheidshalve werden er kruiden zoals o.a. het vingerhoedskruid en een kruid dat als vruchtafdrijvend bestempeld wordt uit het brouwsel gelaten. De hoeveelheid kruiden die het bier bevat, is zeer miniem, maar door de verscheidenheid geeft het een pittige en kruidige afdronk.
Momenteel brouwde Carl 8 hectoliter bier. Het brouwproces duurt ongeveer drie maanden.
Het bier is voorlopig enkel te koop in het Poldermuseum, Tolhuisstraat 10-16 te Lillo en kost 2,5 euro. De opbrengst dient om de werking van het Poldermuseum verder uit te bouwen. Er lopen ook gesprekken met de plaatselijke horeca om het bier er eveneens aan te bieden.
Info: Brouwerij CyDRale: E-mail : CyDraLe@gmail.com – https://cydrale.wixsite.com/cydrale/voorpagina – Gsm : 0485 / 44 70 78
Poldermuseum, Tolhuisstraat 10-16 te Lillo – www.poldermuseum-lillo.be