Kernwinkelgebieden en subsidies maken Kalmthout aantrekkelijk voor ondernemers

burgemeester Lukas Jacobs, rechts An Loos, aanspreekpunt voor lokale economie binnen de gemeente Kalmthout.

Kalmthout maakte samen met de handelaars en de provincie Antwerpen een detailhandelsplan op dat voorziet in subsidies. Hiermee wil de gemeente handelaars stimuleren om zich te vestigen in de winkelkernen en zo de leegstand van winkelpanden beperken.
De gemeente Kalmthout schreef een visie uit op hoe het wil omgaan met detailhandel. Ze streeft naar een bereikbaar basisaanbod voor de inwoners en wil de winkelkernen ondersteunen en versterken. Burgemeester Lukas Jacobs: “Daarnaast willen we als gemeente werk maken van aantrekkelijke winkelgebieden. In de winkelkernen moet de bereikbaarheid en veiligheid van voetgangers, fietsers en autogebruikers gegarandeerd worden. Er komt ook meer aandacht voor beleving, wat ook toeristen aantrekt.”
“De gemeente Kalmthout wil de winkelgebieden op haar grondgebied ondersteunen in hun ontwikkeling”, gaat Lukas Jacobs verder. “Het gaat in eerste instantie om de kernwinkelgebieden rond de Heidestatiestraat en het winkelcentrum De Beek. Daarnaast is er ook steun voor de winkels langs de Kapellensteenweg en in de kernen van Achterbroek en Nieuwmoer. Door de concentratie van het aanbod worden die kernen aantrekkelijker. Een goed mobiliteits- en parkeerbeleid in die gebieden moet winkelen makkelijk en veilig maken.”
An Loos is binnen de gemeente Kalmthout aanspreekpunt voor lokale economie. An: “Het plan voorziet in een aantal maatregelen om impulsen te geven aan deze gebieden én om leegstand tegen te gaan. Binnen de beschikbare budgettaire ruimte voert de gemeente een stimulerend beleid met premies aan handelaars.”
Zo is er een vestigingssubsidie van 2000 euro voor wie in een leegstaand pand in een kernwinkelgebied een zaak opent. Wie zich in een van de twee kernwinkelgebieden vestigt in een pand dat langer dan één jaar leeg staat kan rekenen op een subsidie van 2000 euro. Daarnaast is er nog een starterssubsidie van 1500 euro voor beginnende ondernemers die zich vestigen in een kernwinkel- of stimuleringsgebied. Ook handelaars die werk maken van het renoveren van hun gevel kunnen rekenen op extra financiële ondersteuning. De gevelrenovatiesubsidie bedraagt veertig procent van de minimale investering van 5000 euro en bedraagt maximum 2000 euro per factuur.
De Vlaamse overheid doet hier nog een schepje bovenop voor panden die gelegen zijn in een van de twee kernwinkelgebieden. Vlaanderen verdubbelt de gemeentelijke gevelrenovatiesubsidie. Gemeente en Vlaamse overheid samen kunnen dus tot 80 procent financieren. Het subsidiereglement loopt van 1 januari 2018.
foto: Gemeente Kalmthout

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *