Kerkschip verhuist pas volgend jaar



Het kerkschip zoals het al meer dan dertig jaar nabij de Lillobrug ligt


Het kerkschip dat afgemeerd ligt op het kanaaldok aan de Lillobrug in Lilllo, verhuist pas volgend jaar. Het zou normaal in de zomer naar het Houtdok in Antwerpen worden overgebracht, maar dat is niet mogelijk omdat daar nog geen nutsvoorzieningen als gas, waterleiding en elektriciteit zijn aangebracht. Daarvoor zijn nog verscheidene vergunningen nodig.


‘Het Havenbedrijf heeft de nodige aanvragen gedaan maar het is nu afwachten geblazen’, zegt aalmoezenier pater Jos Vanhoof. Hij hoopt einde maart van volgend jaar te kunnen verhuizen. ‘Dan is de winter voorbij en krijgen we hopelijk wat goed weer om de vaart naar het Houtdok te kunnen uitvoeren.’


Polderse kerkgangers

Het Kerkschip Sint-Jozef ligt al sinds meer dan dertig jaar (1969) aan Kaai 526 ten zuiden van de Lillobrug in Lillo. Het kreeg vroeger, naast tal van schippers, ook veel bezoek van mensen uit de Polder, veelal oud-inwoners van Wilmarsdonk, Oorderen en Oosterweel die naar elders in de streek waren verhuisd. Tegenwoordig is dat minder het geval omdat velen intussen overleden zijn. Voor mensen uit de stad is het kerkschip minder goed bereikbaar. Daarom werd tot een verhuis naar het Eilandje (meer bepaald het Houtdok) besloten.
Pater Jos Vanhoof is sinds 27 september 2009 hoofdaalmoezenier van de Binnenvaart en beheert samen met voorzitter Herbosch het betonnen schip. Hij was voordien 26 jaar lang missionaris in Venezuela. Hij draagt ’s zondags geregeld de mis op. Belangrijke spil in de werking van het opzet is zeker Ria Pets, die het cafetaria op Sint-Jozef openhoudt en die iedereen met de glimlach onthaalt.

Bunkerschip

Het kerkschip was oorspronkelijk een bunkerschip, in opdracht van de Duitse Marine in Rotterdam gebouwd in 1942 met de bedoeling de Duitse vloot te bevoorraden. Het schip is nooit voor dat doel gebruikt zodat de rompconstructie quasi volledig authentiek en intact is gebleven. Het schip is met zijn 95,85 meter een van de gaafst overgebleven exemplaren van die grootte van botenbouw in gewapend beton.
Na de oorlog is het eerst gebruikt als opslagschip voor kolen in de haven van Antwerpen. In 1950 werd het aangeboden aan het aartsbisdom Mechelen om het om te bouwen tot een kerkelijk en sociaal centrum voor de binnenschippers en hun families.
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) heeft onlangs de voorlopige bescherming van het kerkschip ondertekend. Normaal volgt, na het doorlopen van de procedure met onder meer een openbaar onderzoek, binnen het jaar de definitieve bescherming. (Staf De Lie)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *