Keizerrijden in Zandvliet op 10 april

Nu zondag 10 april vindt in Zandvliet het keizerschap plaats ingericht door de Ganzerijders ‘Vermaak na arbeid’ van Zandvliet. De Jonge Ruiters van deze vereniging haalden vorig jaar de keizerskroon weg in Lillo.
In  Zandvliet begint zondag het keizersfeest al om 11 uur met een receptie in  het Vredehof. Daar wordt uittredend keizer Maarten Gabriëls gevierd door afgevaardigden van alle maatschappijen uit de Polderdorpen Berendrecht, Lillo, Hoevenen, Stabroek, en uiteraard Zandvliet zelf. Ook een ploeg van de Lustige Gans Ekeren (die voorlopig nog niet mag deelnemen aan het keizerschap) zal present zijn, evenals een afvaardiging van de Vrouwengans of Vrije Gans. Om 11 uur 45 volgt de opening van feestmarkt en de foor door het districtsbestuur. Om 14 uur  vertrekt de stoet aan de Putsebaan richting gemeentehuis waar vooraf een receptie plaatsvindt. De optocht wordt geschouwd door notabelen van de Polderdorpen (ook uit Nederland), het bestuur van de Polderbond in ornaat en afgevaardigden van gansrijders uit Nederlands Limburg.  In de keizersstoet rijden de koningen (drie of vier van elke maatschappij) met hun mooi opgedirkte paarden. Zij worden per dorp gevolgd door voetvolk in klederdracht,  muziekmaatschappijen, carnavalsgroepen en –wagens, koetsen en sjezen.  Aansluitend volgt om 15 uur het eigenlijke keizerrijden op de Botermarkt. Verwacht wordt dat de nieuwe keizer gekend is omstreeks 18 uur.
Ruiters
1.Gabriels Maarten  (uittredend keizer-) – Jonge Ruiters Zandvliet
2. Schroder Michael – Jonge Ruiters  Zandvliet
3. Van De Wouwer Jan  – Nieuw Gans Berendrecht
4. Simons  Bart – Kon. Ganzenrijders Stabroek
5. Struyf Ludo – Veteranen Zandvliet
6. Aendekerk  Pieter – Oude Gans Berendrecht
7. Matthijsen  Bert – Kon. Gan. Hoevenen
8. Brands  Freddy – Ware gans Lillo
9. Van Dorst  Stefan – Jonge Ruiters  Zandvliet
10. Minnebach Robin – Nieuwe gans Berendrecht
11. Bastiaenssens Arne –  Kon.  Gansrijders Stabroek
12. Brusten  Constant – Veteranen Zandvliet
13. Cloots  Louis  – Oude  gans Berendrecht
14. Van Bouwel  Sven – Kon. Gans. Hoevenen
15. Aendekerk  Denis – De Ware Gans Lillo
16. Verbeek  Gerry – Jonge ruiters Zandvliet
17. Thijs Dave – Nieuwe Gans  Berendrecht
18. Assinner  Koen  – Gansrijders Stabroek
19. De Vree Ludo – Veteranen Zandvliet
20. Aendekerk  Andre – Oude Gans Berendrecht
21. Nijs  Stef – Gansrijders Hoevenen
22. Van Meir  Pascal –  De Ware gans Lillo.
23. Eysackers  Jos – Kon.  Gansrijders Stabroek
24. David  Lode – Kon. Gansrijders  Hoevenen
25. Bastiaenssens  Kris –   Ware Gans Lillo.
“De Bleukes”
Van de 25 deelnemende ruiters  zijn er 3 die voor de eerste keer deelnemen aan het keizerrijden, met name Bart Simons Kon. Gansrijders Stabroek,  Piter Aendekerk Oude Gans Berendrecht en Bert Matthijsen Kon. Gansrijders  Hoevenen. Zij worden dan ook de  Bleukes genoemd.
Vier ruiters mochten al eens proeven van de roem van keizer van het gansrijden te zijn. Maarten Gabriëls van de Jonge Ruiters Zandvliet, Freddy Brands, Ware Gans Lillo, Sven Van Bouwel, Kon. Gansrijders Hoevenen en Kris Bastiaenssens van de Ware Gans Lillo.
Gebed in het Vredehof
Met de traditie om overleden gansrijders te herdenken tijdens een eucharistieviering wordt dit jaar gebroken door de Zandvlietse gansrijders. De vorig jaar ontslagen pastoor Kris Smet zal een gebed voorlezen in het Vredehof.
Rik Hendrickx is voorzitter van de Zandvlietse gansrijders. “We kunnen toch niet anders. Vorig jaar hebben ze onze pastoor afgepakt en een mis zonder pastoor: zeg nu zelf. Omdat Kris Smet geen toelating kreeg om een eucharistieviering te houden in de kerk, hebben we hem uitgenodigd om een gebedje voor te lezen in het Vredehof, recht over de kerk.” Kris Smet is na zijn ontslag overgeplaatst naar Kalmthout en hij ging met veel plezier in op de vraag van de gansrijders.
“Ik ben zelf lid van de Zandvlietse gansrijders, dus kan ik moeilijk weigeren. Het is niet de bedoeling te provoceren en ik wilde geen eucharistieviering houden in een café. In de plaats daarvan lees ik morgen een gebed voor in zaal Vredehof in Zandvliet. De intentie van het gebed is hier van groot belang”, legt hij uit.
Swingend Keizerschap
Tijdens het keizerschap laat CC De Schelde, op de Botermarkt en omgeving,  omstreeks 14.30 uur  kennismaken met de vurige liveshow van ‘Moustach. Zij brengen een muzikaal straatspektakel met swing, punk, chanson, Balkan en reggae, vermengd met leuke grappen en instantpoëzie.  Zo danst en lacht U de nieuwe keizer tegemoet!

Keizersdorp voor één jaar
Wanneer de kop getrokken is zal er weer uitbundig gefeest worden.  Voor sommige maatschappijen is het al enige tijd geleden dat zij dit mochten vieren.
Voor de Oude Gans  is het geleden van 1980, dus maar liefst 31 jaar
Gansrijders Stabroek  van  2004
Gansrijders Hoevenen van 2007
Ware gans Lillo van 2009
Nieuwe gans  van  2000
Jonge Ruiters van  2010
Veteranen Zandvliet  van  2001
In de geschiedenis van het keizerrijden is het slechts twee ruiters gelukt om twee jaar na mekaar keizer te worden. En dat waren er dan er nog wel twee van Zandvliet. Natuurlijk is daar een Gabriëls bij nl. Alfons Gabriëls in 1954 en 1955. Ook Stanny De Backer lukte het om in 1989 en 1990 de keizerskroon mee naar huis te nemen. Voor Ludo Struyf en zeker voor Maarten als telg van de Gabrielsen het moment om geschiedenis te schrijven en dit feit in Zandvliet te houden.

Benieuwd wie de keizerskroon in ontvangst mag nemen? Kom dan zeker nu zondag naar de Botermarkt te Zandvliet en je bent getuige van een spannende strijd voor de felbegeerde keizerskroon.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *