Keizer Vincent grandioos gevierd

Keizer Vincent werd grandioos gevierd

Kris Van de Corput, voorzitter Hoevenen, Pieter Aendekerk, gewestsecretaris: Tom Leyten, voorzitter Nieuwe Gans: Frans De Schutter, voorzitter Polderbond, keizer Vincent en zijn vriendin Lauren van der Poel

 

 

Op zondag 2 april streden 31 koningen in Hoevenen voor de felbegeerde titel van Keizer van de gansrijders.  Het was een uitgelezen dag, prachtig weer en veel volk, en voor het eerst in de geschiedenis de deelname van de ruiters van de Lustige Gans Ekeren. Keizer Sven leidde zijn ploeg onder de galg door en iedereen hoopte de keizerskroon en –mantel mee naar huis te nemen. Uiteindelijk trok Vincent Koch van de Nieuwe Gans Berendrecht, de ganzenkop en werd de 70ste keizer.
Keizersfeest
Zaterdag 30 september werd keizer Vincent gevierd in de tent die opgesteld stond op de parking van het Ganzenhof te Berendrecht. Alle maatschappijen verzamelden aan café Voetballokaal en trokken rond 18 uur in stoet naar de feesttent. Na het begroeten van de keizer werd het feest ingezet. Voorzitter van de Nieuwe Gans Tom Leyten verwelkomde iedereen en riep op om er ‘samen’, eender van welke kleur of dorp, een vet feestje van te maken. “Het dak moet er af”, aldus Tom. Voorzitter van de Polderbond Frans de Schutter nam vervolgens het woord. “Na 17 jaar wachten, kan de Nieuwe Gans weer een keizer vieren. Vincent is niet alleen de 70ste keizer maar ook de 1ste keizer van de grote polder”, legt Frans De Schutter uit. “De vreugde en de blijdschap bij het kronen van Vincent tot keizer kon je op zijn  gezicht aflezen. Deze vreugde werd door de ganse polder gedragen”, aldus Frans.  Frans dankte ook de gansrijders van Hoevenen voor het prachtig keizerrijden dat zij hadden ingericht.
“De wisselbeker van wijlen Albert Huybrechts verhuist nu van Hoevenen naar Berendrecht. Albert heeft ooit eens gezegd wie 3 maal achter elkaar keizer wordt de beker mag houden”, vertelt Frans. Gewestsecretaris Pieter Aendekerk overhandigde een mooie ruiker bloemen aan vriendin Lauren van der Poel terwijl Vincent de keizerlijke foto in ontvangst mocht nemen. Tenslotte kreeg Vincent nog de schaal waarop alle namen van de keizers vermeld staan. Keizer Vincent dankte op zijn beurt iedereen en wilde zijn keizerstitel vieren met gans de Polder. Daarna werd hij op stevige schouders gehesen en werd er in de ronde gedanst. De tapkranen vloeiden rijkelijk en tussendoor werden de feestvierders getrakteerd op  flinke boterhammen met spek en eieren.
Het werd een grandioos feest, waar nog lang over nagesproken zal worden.
Meer hierover in ons magazine.
 
 
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *