Kauwen zorgen voor overlast

Zwermen van honderden zwarte vogels toeren boven de poldergemeente en strijken neer op enkele vaste plaatsen in Stabroek en Hoevenen. De hoge bomen aan de kapel van de Heuvels, aan het gemeentehuis en aan de Meidoornlaan zijn vaste trekpleisters voor de kauwen. Schepen voor Milieu Rudi Staes (sp.a) kent het probleem, maar stelt vast dat er weinig aan te doen is. “De kauwen kan je volgens de wet enkel bestrijden indien ze schade toebrengen aan professioneel geteelde gewassen. Enkele landbouwers in de gemeente weren de vogels met knalapparatuur. Overdag heeft dat effect, maar ‘s nachts is het niet zinvol om de buurt wakker te houden met regelmatige knallen. Dat zorgt dan weer voor andere problemen”, vindt de Stabroekse schepen. De kolonie proberen te verjagen kan alleen buiten het broedseizoen. Een echte oplossing is dat niet, want het probleem wordt zo gewoon verschoven.” De schepen benadrukt wel dat het zinvol is om schouwen af te sluiten met gaas of een roostertje. Omdat kauwen zo niet in de schouw geraken, is ook de kans op schouwbranden veel kleiner.

Over de kauwen gaat deze keer in ons magazine onze ‘Pro & Contra’. Bram Vogels van Natuurpunt en graaf Le Grelle en enkele boeren hebben allemaal een mening. Meer hierover vindt u in ons magazine. Beantwoord zeker ook onze pollvraag op de site.


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder