Kasteelfeesten met ridders en jonkvrouwen

Burgemeester Koen Palinckx ( N-VA), Districtsschepen Marc Elseviers (N-VA),
Stijn Van Bouwel van de Cultuurantenne en Districtsschepen Mick De Maere (VLD)

EKEREN – Zaterdag 18 september wordt het hele Veltwijckpark omgedoopt tot een middeleeuws spektakel. Ridders en jonkvrouwen ontvangen weer bezoekers voor de zevende editie van de vernieuwde Kasteelfeesten. Je komt enkel binnen via de grote poort aan de dreef, mét vertoon van je Covid Safe Ticket en identiteitskaart.

“De Kasteelfeesten zijn een jaarlijks, traditioneel feest dat drukbezocht wordt. Een echte klassieker voor Ekeren.”, start Stijn Van Bouwel van de Cultuurantenne. Met een riddertornooi, kinderen die als ridders met elkaar kunnen vechten en kraampjes is dit een groot middeleeuws spektakel. “Maar de invalshoek is elk jaar anders, om meer volk te trekken.”, legt districtsburgemeester, Koen Palinckx (N-VA), uit.

Dit jaar staat alles in het teken van het tijdverhaal: ‘De Tijd Staat Niet Stil’. Districtsburgemeester, Koen Palinckx: “Het is een interessante invalshoek waar we veel mee kunnen doen, want alle erfgoedwaarden binnen het Veltwijckpark hangen vast aan een bepaalde tijd. We hebben ook de buitenkant van het kasteel laten restaureren en de klok aan het poortgebouw is toen mee hersteld. Die kunnen we nu mooi in de aandacht zetten.”

Voorlopig staat de klok nog op het foute uur, maar dat zal tegen zaterdag aangepast worden. “Het is een klok met één wijzer.”, wijst Koen Palinckx aan. “Die tweede wijzer is meer voor het tegengewicht te bieden. Je moet dus enkel naar de lange wijzer kijken. De ruitjes tussen de Romeinse getallen geven het half uur aan.”, vult Stijn Van Bouwel aan.

De middeleeuwse klok zorgt voor het perfecte symbool van het thema van deze Kasteelfeesten. Districtsschepen, Marc Elseviers (N-VA): “De Tijd Staat Niet Stil is ons thema, maar als ze hier binnenkomen staat de tijd wel stil. Ze gaat zelfs achteruit, naar de riddertijd van vroeger. Alles in het Veltwijckpark doet ons aan den ouwen tijd denken.”

Maar niet alleen de klok en het Veltwijckpark staan centraal in dit thema. “We denken ook aan de pandemie. Mensen moesten stilzitten en hebben tijd verloren. Daarnaast zullen ze hier zaterdag ook een Pestdokter tegenkomen. Vroeger waren er ook ziektes en daarmee willen we een ode aan de zorg brengen.”, vertelt Stijn Van Bouwel.

Op De Kasteelfeesten wordt de goede kant van de middeleeuwen getoond, met veel activiteiten voor jong en oud. Stijn: “We hebben ons spectaculair riddertornooi, de zomerbar gaat meewerken, 16 Ekerse verenigingen gaan hier staan met kraampjes en als afsluiter is er een groot vuurwerkspektakel.”

Het riddertornooi zal deze keer op het B-veld, naast het skateterrein, plaatsvinden. Ook het skateterrein wordt in een middeleeuwse sfeer neergezet en zal onderdeel uitmaken van het tornooi. Op die manier wordt het volledige Veltwijckpark omgetoverd tot de middeleeuwen.

De Kasteelfeesten vinden op zaterdag 18 september van 13u tot 21u plaats. Via de grote ingang aan de dreef krijg je gratis toegang, met vertoon van je Covid Safe Ticket en je identiteitskaart.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *