Karrenmuseum toont unieke collectie voertuigen uit de haven

Publieksmedewerker Charlotte De Koninck en vrijwilliger Roger Jacobs bij de nieuwe tentoonstelling Haventransport.

Het Karrenmuseum in Essen opende op 30 maart in afwezigheid van gedeputeerde Ludwig Caluwé een nieuwe tentoonstelling over het transport in onze havens.  Ruim een eeuw geleden werden daar goederen als hout, staal, graan en tabak nog op karren en wagens over de dokken gereden. In een volledig nieuwe loods is nu een expositie ingericht met zeer zeldzaam bewaard gebleven voertuigen als natiewagens en krengen.
Dankzij de onvoorwaardelijke inzet van vele vrijwilligers van het Karrenmuseum is er in enkele jaren tijd een nieuwe loods van 1.400 m² gebouwd. Ongeveer 400 m² hiervan is bestemd voor de nieuwe expositie Haventransport, de collectie krijgt de uitstraling die ze verdient.
Onbetaalbaar
“De tentoonstelling Haventransport toont vooral op het gebied van publiekswerking de nieuwe koers die het museum vaart sinds de erkenning door provincie Antwerpen vorig jaar,” vervolgt Leo van den Berg. “We mogen echter ook niet vergeten dat deze reusachtige loods er vooral is gekomen dankzij honderden uren vrijwilligerswerk. Een groep enthousiaste stielmannen heeft de schouders onder dit project gezet en daar zijn we heel erg dankbaar voor, hun werk is letterlijk en figuurlijk onbetaalbaar. De hulp daarbij van onze vrijwilliger Roger Jacobs was wel zeer uitzonderlijk: er zijn heel wat weken geweest dat hij voltijds aan de loods heeft getimmerd en in weer en wind pannen heeft gelegd.”
Kinderen
Publieksmedewerker Charlotte De Koninck werkte het afgelopen halfjaar aan de enscenering van de tentoonstelling. We hebben als Karrenmuseum bewust gekozen om ons te beperken tot het transport op de dokken zelf, meestal uitgevoerd door havenarbeiders in dienst van verschillende naties. Ook in onze eigen ruime havencollectie hebben we streng moeten selecteren, ze is te groot om alles te tonen. Bezoekers kunnen behalve de voertuigen ook meer verdiepende teksten, grote afbeeldingen en videofragmenten bekijken. Voor kinderen is er een wereldkaart waarop zij kunnen ontdekken waar goederen vandaan komen en zij kunnen leren wegen met een driepikkel.
Touwslagerij
Pal naast de expositie Haventransport opent dit seizoen ook een nieuwe ambachtelijke werkplaats zijn deuren in het Karrenmuseum. Het is een authentiek ingerichte touwslagerij waarin een collectie mobiele machines en alaam van de gemeente Kalmthout een plek hebben gekregen. Touwslagerijen bevonden zich in de buurt van havens en in deze werkplaatsen werden afgekeurde scheepstrossen ontrafeld. De binnenste garen waren vaak nog in goede staat en vormden dan weer de grondstof voor nieuwe koorden, matten en stootkussens. Een groep vrijwilligers, waarvan enkele zelf nog in een touwslagerij hebben gewerkt, zal op afspraak demonstraties tonen aan bezoekers.
Het Karrenmuseum in Essen is vanaf april weer zes dagen per week geopend. Rondleidingen en demonstraties kunt u op voorhand reserveren. Meer praktische informatie vindt u op www.karrenmuseum.be.
@fotocredit: Roxanne Danckers

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder