Karrenmuseum op zoek naar ongemotoriseerde handels- en dienstvoertuigen

Het Karrenmuseum  in Essen gaat in heel Vlaanderen op zoek naar handels- en dienstvoertuigen die ondernemers gebruikten vóór de komst van gemotoriseerde voertuigen. Hierbij valt te denken aan brouwerskarren, voermanwagens, scharensliepen, natiewagens en triporteurs. Met dit onderzoek in opdracht van de Vlaamse overheid zal er een duidelijk beeld ontstaan waar in Vlaanderen dit waardevolle type erfgoed wordt bewaard en in welke staat het verkeert.
Collectiebeheerder Marin Menu zal namens het Karrenmuseum het onderzoek leiden. “Momenteel bereiden we een oproep voor die gericht is aan alle beheerders en verzamelaars van deze handels- en dienstvoertuigen. We hebben een helder beeld van de voertuigen die in het bezit zijn van Vlaamse musea, maar we zijn niet altijd op de hoogte van karren en wagens die eigendom zijn van ondernemers of particulieren. We vragen deze mensen om het onderzoek te steunen door hun voertuigen mee op te laten nemen in de databank. Ook met tips kan men steeds bij het Karrenmuseum terecht.”
Vanaf oktober reist Marin Menu zo’n 9 maanden kriskras door Vlaanderen om de voertuigen ter plaatse nauwkeurig op te meten, te beschrijven en te fotograferen. Alle gegevens komen terecht in een centrale databank, die iedereen na het onderzoek gratis kan raadplegen op internet. “Ik vermoed dat we zo’n 350 voertuigen kunnen opnemen in het onderzoek,” vervolgt Menu. “Dat betekent dat er ruim 90.000 gegevens worden opgenomen in de databank. Dat zijn niet alleen afmetingen, maar ook beschrijvingen van bijvoorbeeld de gesteldheid en het type van het voertuig.”
Het Karrenmuseum verrichtte vorig jaar een gelijkaardig onderzoek, toen gericht op bewaarde landbouwvoertuigen als sledes, kruiwagens, aardkarren, driewielkarren en polderwagens. Met dit monnikenwerk ontwikkelt het museum inzichten voor de Vlaamse erfgoedgemeenschap die niet eerder bekend waren. Het Karrenmuseum stemt zijn eigen collectiebeleid af op deze kennis, maar adviseerde dit jaar bijvoorbeeld ook het Openluchtmuseum Bokrijk over de museumwaarde van bepaalde voertuigen. Het Karrenmuseum plant in 2016 een derde en laatste vergelijkbaar onderzoek, dan wil het een inventarisatie opmaken van koetsierrijtuigen.
Wie zelf historische ongemotoriseerde handels- en dienstvoertuigen in zijn bezit heeft of tips heeft over mogelijke aanvullingen voor het onderzoek, kan steeds contact opnemen met het Karrenmuseum via +32 3 667 11 42 of info@karrenmuseum.be.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *