Karrenmuseum Essen herstelt unieke Belgische gevangeniswagen

Restauratie-gevangeniswagen
Het Karrenmuseum in Essen start met de restauratie van een unieke gevangeniswagen die in 2015 wordt tentoongesteld in Bergen, dan de culturele hoofdstad van Europa. De nog door paarden voortgetrokken omnibus voor geboefte van allerlei pluimage is een absoluut topstuk voor het Belgische erfgoed. Voor zover bekend zijn er geen vergelijkbare exemplaren bewaard gebleven in ons land. Pinkstermaandag 9 juni is het voertuig eenmalig te bewonderen tijdens de Opendeurdag in het Karrenmuseum.
De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis is de trotse eigenaar van de gevangeniswagen. Het voertuig werd de jongste jaren echter in een depot bewaard, omdat het te beschadigd was om aan het grote publiek te kunnen tonen. Conservator Micheline Ruyssinck meldt verheugd dat er een oplossing is gevonden voor dit probleem. “Bernard Bousmanne van de stichting Mons 2015 heeft ons benaderd om de gevangeniswagen op een expositie op te stellen in het jaar dat Bergen de culturele hoofdstad van Europa is. Het betreft de tentoonstelling ‘Paul Verlaine, cellule n°2. Turbulences poétiques’, gewijd aan de gevangenschap van de dichter Paul Verlaine in Bergen na een schietincident met zijn geliefde Arthur Rimbaud. Het fonds Inbev-Baillet Latour heeft zich geëngageerd om de restauratie te financieren en dit prachtig stukje erfgoed weer aan het publiek te tonen. Voor alle betrokken partijen een geweldige uitkomst!”
Ruyssinck bevestigt dat in mei de opdracht formeel werd toegewezen aan de experts van het Karrenmuseum in Essen. Dit museum herbergt niet alleen de grootste collectie karren, wagens en koetsen in de Benelux, maar ontpopt zich de jongste jaren ook nadrukkelijk als expertisecentrum. “We verrichten al eerder herstellingen en restauraties, maar een project van deze omvang is natuurlijk geweldig,” vervolgt gediplomeerd restaurateur Marin Menu namens het Karrenmuseum. “We zullen onder meer twee nieuwe houten wielen maken, het onderstel verstevigen, de inklapsystemen terug laten werken en overal de houtaantasting aanpakken. Niet alleen voor de koninklijke musea, maar voor alle liefhebbers van het Belgische roerende erfgoed is de restauratie van dit voertuig bijzonder goed nieuws.”
Medewerkers van het Karrenmuseum transporteren de gevangeniswagen op maandag 2 juni naar hun werkatelier in Essen. Tijdens de Opendeurdag op pinkstermaandag 9 juni krijgen bezoekers van het Karrenmuseum de exclusieve kans om het voertuig al eens in de werkplaats te bekijken. Daarna zal de gevangeniswagen achter gesloten deuren worden behandeld. Medio 2015 transporteert het Karrenmuseum het voertuig naar zijn nieuwe bestemming in Bergen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *