Karen Koch start hippotherapie met pony’s als helpende handen op Hoeve De Knot 

STABROEK – In de paasvakantie start kinesitherapeute Karen Koch op Hoeve De Knot in Stabroek met hippotherapie. Hippotherapie is een therapie waarbij het paard kinderen helpt op mentaal en fysiek vlak. Met twee pony’s en een paard heeft Karen fijne troeven in huis om kinderen op sociaal-emotioneel en motorisch vlak te stimuleren.

Karen Koch woont samen met haar gezin op Hoeve De Knot in de Sint-Jacobsstraat in Stabroek. “De hoeve is vernoemd naar alle knotwilgen die rond de hoeve staan, in totaal staan er 120.” Op die hoeve kan ze nu haar droom waarmaken. “Ik ben heel graag met paarden bezig en hier heb ik de ruimte om paarden te houden. Die wil ik gebruiken om vanuit mijn job als kinesitherapeute hippotherapie te geven aan kinderen.”

Karen werkt al tien jaar in een school in het buitengewoon onderwijs, dat verbonden is aan een revalidatiecentrum. “Daarnaast werk ik ook al jaren rond psychomotoriek bij kinderen en dat combineer ik met de revalidatie van kinderen met motorische en mentale beperkingen. Daardoor kreeg ik een totaalbeeld van het kind: zowel op motorisch, als op sociaal-emotioneel en psychologisch vlak.”

Die ervaring wil ze nu nog meer benutten door op haar eigen hoeve hippotherapie te geven aan kinderen. “Paarden zijn onze spiegel en tonen ons dat wat wij niet altijd gezegd krijgen. Ze zijn gericht op lichaamstaal en voelen de energie die jij uitstraalt. Kinderen voelen zich snel veilig bij paarden, zonder dat ze er tegen hoeven te praten.”

Op verschillende vlakken heeft hippotherapie een positief effect. “Voor kinderen met angst, een laag zelfbeeld, kinderen die snel boos worden of moeilijk gevoelens kunnen uiten, kunnen op sociaal-emotioneel vlak veel bijleren dankzij hippotherapie.” En hoe ziet dat er dan in de praktijk uit. “Samen met de paarden werken we aan meer veerkracht en zelfvertrouwen. We helpen ze om te gaan met hun gevoelens en hoe ze hun grenzen kunnen aangeven.”

Ook op vlak van bewegingstherapie heeft het een positieve invloed. “Zowel in grove als fijne motoriek, coördinatie, evenwicht en andere psychomotorische vaardigheden kunnen kinderen veel bijleren via paarden. Ze kunnen dan verschillende materialen op de piste leggen en het paard voorbij die obstakels besturen.” De hippotherapie staat open voor kinderen met of zonder beperking, kinderen met gedrags- of leerproblemen, ASS, ADHD en ADD.

Zowel op sociaal-emotioneel als op motorisch vlak geeft Karen eerst enkele sessies zonder paard om er nadien de dieren bij te halen. “Ik heb twee pony’s, Bucy en Bent, en een groter paard Elias. Al zullen we vooral met de twee pony’s werken.” Tijdens schoolvakanties organiseert ze ook kampjes om kinderen te helpen met hun emotioneel-sociale vaardigheden. “We werken halve of volledige dagen met de pony’s en gaan er ook mee op stap.” Doorheen het jaar biedt Karen hippotherapie aan op woensdagnamiddag en zaterdagvoormiddag.

Voor Karen is het vooral een droom die uitkomt. “Al van kleins af aan ben ik graag bezig met paarden en op deze manier kan ik er ook nog een positieve functie aan geven. Daarnaast is het ook kei fijn om de hele tijd in de buitenlucht te werken, wat ook positief is voor de kinderen.” 

www.hoevedeknot.be

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *