Kalmthoutenaren stemmen op ideeën voor hun wijk

Voor het tweede jaar loopt in de gemeente Kalmthout het project Denk mee voor Kalmthout. Daarmee vraagt de gemeente aan haar inwoners om ideeën te lanceren die het (samen)leven in hun wijk stimuleren of verbeteren. “Net als vorig jaar merken we dat er heel wat ideeën over ontmoeting en over natuur gaan”, zegt burgmeester Lukas Jacobs.

Net als in 2020 vroeg de gemeente haar inwoners om zelf met voorstellen te komen die bijdragen aan het algemeen belang. Die ideeën moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ze binnen de bevoegdheden van de gemeente vallen. Een gewestweg aanpassen bijvoorbeeld, kan dus niet.
“Per wijk voorzien we als gemeente een budget. Dat is ieder jaar 10000 euro per wijk én nog eens 10000 voor ideeën voor heel Kalmthout”, weet Lukas Jacobs. “Als de ideeën zijn uitgewerkt, is het de beurt aan de inwoners om op de geselecteerde ideeën te stemmen. Die stemming start nu.”

Er zijn weer heel wat leuke ideeën ingediend: bijenhotels plaatsen, een dansvloer in openlucht, bessenstruiken plaatsen of zelfs een loofbos aanplanten.

Een aantal ideeën die zijn ingediend, worden niet meegenomen naar de stemming maar krijgen de status ‘reguliere werking’. “Vaak hebben inwoners ideeën over hoe mobiliteit of verkeersveiligheid beter of anders kan in hun wijk of straat. Dat is waardevolle informatie waar onze diensten mee aan de slag gaan in overleg met de indieners”, geeft de burgemeester nog mee. “Zo waren er ook enkele ideeën om street art in Kalmthout aan te brengen. Daar startte de jeugddienst samen met jeugdhuis Govio net het project Toplaag voor op. Dus ook die ideeën nemen we mee in onze dagelijkse werking.”

De gekozen ideeën krijgen een deel van het beschikbare budget. Dat kan voor één groot idee zijn, maar ook meerdere kleinere initiatieven. Daarna kunnen de ideeën, hier en daar met hulp van de gemeentediensten, worden uitgevoerd. Stemmen kan nog tot 30 september via https://denkmee.kalmthout.be

foto: ‘Gemeente Kalmthout’.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *