De foto dateert van de wateroverlast in juni 2019. ©gemeente Kalmthout
REGIO – Het lokaal bestuur Kalmthout gaat voor haar noodplanning intergemeentelijk samenwerken met Essen, Stabroek en Wuustwezel. Dat besliste het college van burgemeester en schepenen. Bedoeling is om de veiligheid op het grondgebied van de gemeenten verder op te schalen wat crisis- en calamiteitenbeheer betreft. De noodplancoördinator vormt daarbij de schakel tussen de verschillende (hulp)diensten.
De functietitel doet bij de meeste mensen wellicht niet meteen een belletje rinkelen, maar binnen de verschillende hulpdiensten – politie, brandweer, ziekenwagen… – is de noodplancoördinator de verbindende factor. De coördinator leidt de samenwerking tussen de verschillende disciplines in goede banen bij een calamiteit. Dat kunnen zware verkeersongevallen met meerdere betrokkenen zijn, maar ook woningbranden of epidemieën, zowel op kleine als grote schaal.
“In het verleden kregen we helaas al af te rekenen met heel wat fikse uitdagingen op vlak van noodplanning”, licht burgemeester Lukas Jacobs toe. “De bekendste daarvan zijn de verwoestende heidebrand uit 2011, de zware wateroverlast in 2019 en corona in 2020. De omvang van zulke crisissen valt niet te onderschatten, net zoals het aantal medewerkers dat wordt ingezet om de situatie onder controle te krijgen. Daar komt de functie van noodplancoördinator bij kijken. Die neemt op zo’n momenten het voortouw en zorgt ervoor dat de samenwerking tussen de verschillende partners vlot verloopt. Daarnaast neemt de noodplancoördinator ook verschillende praktische taken op zich. Dat kan gaan van noodopvang organiseren over catering voorzien tot proactief een veiligheidsplan opstellen. De functie is dus erg uitgebreid én specifiek.”
Nu slaan de gemeenten Kalmthout, Essen, Stabroek en Wuustwezel de handen in elkaar om het crisismanagement op het volledige grondgebied te optimaliseren en meteen ook gelijk te trekken. Doel is 1 noodplancoördinator die actief is voor de 4 gemeenten.
Via die samenwerking willen de gemeenten iemand met voldoende expertise aantrekken. Die persoon brengt niet alleen de risico’s van de gemeenten in kaart, maar is ook betrokken op het moment dat een crisis zich voordoet én verantwoordelijk voor de nazorg en evaluatie achteraf.
Wie zich kandidaat wil stellen, moet aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet de sollicitant over een masterdiploma in een relevante richting beschikken. Daarnaast ben je 24/7 oproepbaar én snel ter plaatse bij een incident. Kennis en inzicht in de werking van overheids- en hulpdiensten zijn een sterke troef. Uiteraard zijn flexibiliteit, stressbestendigheid en besluitvaardigheid noodzakelijk om de functie naar behoren uit te voeren. Wie interesse heeft, kan zich kandidaat stellen via https://www.kalmthout.be/vacatures
INFO: info@kalmthout.be, 03 376 49 00