Kalmthout verwelkomt elektrische deelfietsen van Donkey Republic

Alles binnen trapbereik
 

KALMTHOUT – Snel van A naar B? Spring eens op een elektrische fiets! Met de komst van deelfietsnetwerk Donkey Republic is dat makkelijker dan ooit. Want sinds begin december kan je in de gemeente Kalmthout een van hun kenmerkende oranje elektrische fietsen huren. Lantis, initiatiefnemer van het project en bouwheer van de Oosterweelverbinding, zal in totaal 1650 e-bikes van Donkey Republic plaatsen in de regio Antwerpen en in het Waasland. “Op die manier wil de beheersmaatschappij zoveel mogelijk mensen motiveren om de fiets te nemen voor, tijdens en na de Oosterweelwerken”, vertelt Jef Van den Bergh, schepen voor mobiliteit in Kalmthout.
 
Slim onderweg, van Beveren tot Wuustwezel
Elektrisch fietsen is een slimme zet. Het gaat vlot vooruit, parkeren is geen probleem en je geniet van extra beweging. De komst van het elektrisch deelfietsnetwerk van Donkey Republic is dus goed nieuws voor wie vaker de fiets wil nemen. Jef Van den Bergh is alvast enthousiast: “Met een elektrische fiets geraak je zonder veel moeite en tijdverlies op je bestemming. Geen overbodige luxe voor wie elke dag van en naar het werk pendelt. Maar ook na de uren zijn de e-bikes van Donkey ideaal voor een ontspannende fietstocht in de streek.” 
 Tussen Beveren en Wuustwezel plaatst Lantis 1650 fietsen in de 32 gemeentes van de Antwerpse vervoerregio. Dat uitgebreide netwerk verbindt de belangrijkste mobiliteitsknooppunten, zoals park-and-rides en treinstations, met elkaar. In Kalmthout verschijnen er 35 e-bikes op 5 locaties: het station van Heide en het station van Kalmthout, de parking van ontmoetingscentrum Zonnedauw, aan de parochiezaal in Achterbroek en op de parking in de Prelaat Deckersstraat in Nieuwmoer.

schepen Jef Van den Bergh met een Donkey fiets in Achterbroek.
 

Vlotte verplaatsingen voor iedereen
 De 1650 fietsen zijn nog maar het begin. “Afhankelijk van de interesse verwachten we dit basisnetwerk verder uit te breiden, met gewone of elektrische deelfietsen”, vertelt Candide De Bruyn van Lantis. Het is de eerste keer dat er in Vlaanderen zo’n groot elektrisch deelfietsensysteem wordt opgezet. Daar is een goede reden voor. “Je vlot verplaatsen binnen de regio lukt niet altijd met de auto. De e-bike is in dat geval een volwaardig, flexibel alternatief. Met dit netwerk maken we elektrisch fietsen voor iedereen toegankelijk.”
 
E-bikes loodsen je niet alleen sneller door het verkeer, maar zijn ook stukken milieuvriendelijker dan de auto. “Én voordeliger, want minder autorijden betekent ook minder tanken”, voegt schepen Van den Bergh toe. “Voor een paar euro kan je al van de vele voordelen genieten.”
 
Hoe werkt een deelfietssysteem?
 Een Donkey-fiets huren is eenvoudig. Je gaat naar een van de drop-offlocaties, ontgrendelt daar een fiets met de Donkey Republic-app en gaat op weg. Na de rit laat je je fiets achter op één van de andere drop-offlocaties.

Dat deelfietsen werken, bewijzen de succesvolle Velo-stadsfietsen in Stad Antwerpen. Donkey Republic is met dit netwerk trouwens niet aan zijn proefstuk toe. Het Deense bedrijf is wereldwijd actief in 71 steden. In België circuleren er al zo’n 800 fietsen in Gent en Kortrijk. “Mét succes. We zijn dan ook trots om met onze gemeente deel uit te maken van een van de grootste elektrische deelfietsnetwerken ter wereld”, besluit Jef Van den Bergh.

www.donkey.bike/nl

©Gemeente Kalmthout’. Het beeld met

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *