Kalmthout stimuleert energie- en klimaatinvesteringen door inwoners met nieuwe premies tot 250 euro

KALMTHOUT – De klimaatverandering wordt de laatste jaren steeds meer tastbaar en heeft een duidelijk effect op de leefbaarheid, ook in Kalmthout. “In mei 2022 keurde de gemeenteraad al het nieuwe energie- en klimaatactieplan goed”, vertelt schepen voor milieu Silke Lathouwers. “Het voornaamste doel is om de lokale CO2-uitstoot met 40% te verminderen tegen 2030. Daarnaast willen we samen beter kunnen omgaan met de gevolgen van klimaatverandering en de toegang tot veilige, duurzame en betaalbare energie verbeteren.”

“Om die doelstellingen te behalen, keurde de gemeenteraad het subsidiereglement goed voor energiebesparende en klimaatadaptieve maatregelen bij de mensen thuis’”, vult burgemeester Lukas Jacobs aan. “Met die steunmaatregelen willen we onze inwoners mee aanzetten om energiezuinige en klimaatvriendelijke ingrepen te doen in en rond hun bestaande woning. De subsidies komen boven op de financiële tegemoetkoming via de Vlaamse ‘mijnverbouwpremie’.”

Nieuwe premies

“Voor energiebesparende maatregelen wordt er per categorie éénmalig per aanvrager en per woning subsidie verleend”, gaat schepen Silke Lathouwers verder. “Dat gaat dan bijvoorbeeld over isolatie van muren, daken en vloeren, hoogrendementsbeglazing, een zonneboiler, warmtepompen, het behalen van een EPC-label en het uitvoeren van een energie-audit. Die premies kunnen tot 250 euro per maatregel bedragen. Je woning moet minstens vijf jaar oud zijn.”

“Daarnaast merken we ook de gevolgen van de klimaatverandering zoals hevige regenval of langdurige droogte. Voor maatregelen waarmee je als inwoner je woning of perceel klimaatvriendelijker maakt, geven we ook subsidies”, zegt Silke Lathouwers. “Denk daarbij aan een groendak, een hemelwaterput of het ontharden van je oprit om water lokaal te laten infiltreren. Daarvoor kan je tot maximaal 500 euro aanvragen.”

Online aanvragen vanaf 1 januari 2023

Je kan de subsidies aanvragen voor werken die je uitvoerde na 1 januari 2023. Vanaf die datum vinden inwoners op de website een online aanvraagformulier of kunnen ze een papieren versie ophalen bij het onthaal in het gemeentehuis.

Info: duurzaamheid@kalmthout.be, 03 367 49 90

© Freepik’.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *