Kalmthout koppelt retentiebekken aan Dorpsbeek om wateroverlast tegen te gaan

Het bufferbekken achter OCMW Kalmthout is bijna klaar. ©gemeente Kalmthout

KALMTHOUT – Vanaf 14 november vinden er werken plaats in de Verbiststraat en de Standaertlei in Kalmthout. Met die werken sluit de gemeente het nieuw aangelegde retentiebekken aan op de Dorpsbeek. “Met die koppelingen zetten we een volgende stap in onze aanpak van wateroverlast”, zegt burgemeester Lukas Jacobs.


Straten onderbroken
“Zowel in de Standaertlei als in de Verbiststraat komen er twee grote betonnen constructies om het regenwater juist te verdelen over de waterloop en de riolering. Tijdens die werken zijn de straten afgesloten. Aannemer Alonco start op 14 november. In de Verbiststraat duren die zo’n drietal weken, in de Standaertlei is dat tot aan de kerstvakantie. Die ingreep is namelijk groter”, aldus de burgemeester.
De bewoners van de Verbiststraat, Emmanuel De Bomlaan en Meester Vorsselmanslaan moeten tijdelijk omrijden via de Vogelenzangstraat en Henry Van de Veldelaan. De bewoners in het achterste deel van de Standaertlei kunnen hun straat bereiken via een tijdelijke doorgang op rijplaten, ook vanuit de Vogelenzangstraat. Het smalle fietspad vanuit de fietsostrade naar Standaertlei wordt tijdens de werken afgesloten. Voetgangers en fietsers kunnen tijdens de werken de werfzones wel passeren.


Bufferbekken bijna klaar
De gemeente Kalmthout heeft een hemelwater- en droogteplan. Daarin staan concrete acties om beter om te gaan met een teveel of een tekort aan water. “De omgeving van de Verbiststraat en de Standaertlei kampten regelmatig met wateroverlast”, weet schepen Jan Oerlemans. “Al het water dat via de Dorpsbeek naar de wijk stroomt, hoopte op in de riolering. Die kon die hoeveelheid niet aan en daardoor stonden de straten af en toe blank. Om het water meer gecontroleerd te laten wegstromen, legden we een retentiebekken aan achter OCMW Kalmthout. Dat is zo’n 7000 m² groot. Dat bekken sluiten we komende weken aan op de Dorpsbeek.”
“Concreet komt het erop neer dat bij hevige regenval het regenwater eerst wordt opgevangen in het bekken”, gaat Jan Oerlemans, schepen voor openbare werken, verder. “Dat bekken geeft gecontroleerd het water terug aan de Dorpsbeek terwijl het bekken zich vult. Zo blijft er verderop voldoende ruimte in de Dorpsbeek voor het overtollig water uit de riolering.”

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *