Jubileumweekend Oude Gans met veteranenrijden en traditioneel gansrijden

BERENDRECHT – Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de gansrijdersmaatschappij De Oude Gans voor het eerst het gansrijden organiseerde. Om deze bijzondere verjaardag te vieren organiseert de vereniging net zoals in 1998 bij het 75-jarig jubileum, opnieuw een veteranenrijden.

Een mix van ruiters zal op zaterdag 11 maart, nogmaals het paard bestijgen en strijden om misschien wel hun eerste koningstitel of nog een extra titel op hun palmares? Zondag 12 maart vindt dan het traditionele gansrijden plaats op het Solft in Berendrecht.

Vrijdagavond, 10 november 1922. Bijna dag op dag 4 jaar nadat het einde van de Eerste Wereldoorlog werd ondertekend in het Franse bos van Compiègne, werd er in Berendrecht de geboorte van een nieuwe vereniging ondertekend: de ‘Oude Gans Berendrecht’! Het was na Wilmarsdonk, Oorderen en Ekeren de vierde gansrijdersvereniging die werd opgericht. De uitbreiding van de Antwerpse haven zorgde ervoor dat Wimarsdonk en Oorderen volledig van de kaart verdwenen. Ook Ekeren zou in de jaren ’30 het gansrijden niet meer organiseren.

Onder leiding van kersvers voorzitter Jan Baptist Geerts, met bestuursleden Jaak Plompen, Petrus Reynaerts, Mathijs Reynaerts, Kees de Langh, Corneel Wils en Louis Adriaenssens, werd er in het voorjaar van 1923 voor het eerst gereden te Berendrecht. Hierbij is de vereniging momenteel de eerste die 100 jaar non-stop is blijven bestaan. Met uitzondering van de oorlogsjaren, de overstromingsramp in 1953 en onlangs nog corona heeft de vereniging altijd de gans gereden.
In het 100-jarig bestaan van Oude Gans kende de vereniging volgende voorzitters: Jan Baptist Geerts, Felix Weemaes, Petrus Reynaerts, Willem Wils, Alfons Crynen en Jos Crynen. Jos gaf, na bijna 40 jaar voorzitterschap, in 2017 de fakkel door aan zijn zoon Frédéric Crynen.

Momenteel is men volop bezig om het 100-jarig bestaan te bundelen in een boek. Leuke maar ook de soms woelige, geschiedenis van de vereniging komt aan bod. Het boek zal in het najaar te verkrijgen zijn.

Veteranenrijden

De Oude Gans, zal net zoals bij het 75-jarig jubileum in 1998, opnieuw een veteranenrijden organiseren. 28 oud ruiters en koningen zullen op het Solft opnieuw ten strijde gaan vanaf 16 uur, met uittredend veteranenkoning Dirk Kerschot op kop.
Er zullen niet enkel oud ruiters deelnemen, maar ook zal de oude doktoor, verpleegsters, speaker, garde, … nog éénmaal zijn of haar oude functie uitoefenen. Een grote feesttent, een kermis en een kleine markt zal de Solftplaats te Berendrecht op zaterdag 11 maart 2023 omtoveren tot één groot feest. Voor de hongerigen zal Jeanne Frut nog éénmaal frietjes bakken! Het veteranenrijden start om 16 uur en zal ongeveer  1,5 à 2 uur duren zodat rond 18 uur de nieuwe koning kan gevierd worden in de feesttent. De feesttent sluit om middernacht.

Gansrijden

Koning David Cleynhens

Op zondag 12 maart zal het traditioneel gansrijden plaatsvinden. Vanaf ‘s morgens wordt er in stoet doorheen het dorp gewandeld. Opmerkelijk is dat in de stoet de tractor van Jef Verhulst, een Lanz Bulldog die bij het 75-jarig bestaan dienst deed, ook nu zal te zien zijn. De tractor werd zorgvuldig opgekuist en hersteld.  

Vanaf 15u15 zal op de Solftplaats gestreden worden voor koning 2023 en een opvolger voor David Cleynhens! In totaal zijn er 26 ruiters waarvan 3 nieuwe: Jonas Corrynen, Mike Huygen en Andy Quireyns.

De nieuwe koning, zal door het overlijden van Ben Huegens, caféuitbater van De Koerel, niet in het lokaal van de Oude Gans gevierd worden, maar ook in de feesttent!

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *