Jovolka viert vijftigjarig bestaan

KAPELLEN – Jovolka staat voor JOngeren VOlkskunst KApellen. De vereniging ontstond vijftig jaar geleden uit de plaatselijke afdeling van Chiro. Folkloredans, muziek maken en vendelzwaaien zijn al vijf decennia de speerpunten van deze opvallende Kapelse vereniging en dit werd op 12 november gevierd in zaal LUX te Kapellen.


“Volksdansen klinkt wat oubollig bij velen en daarom spreken we liever over folkloredansen. Die naam dekt ook beter wat we eigenlijk doen en dat is dansen op internationale muziek. Natuurlijk vergeten we onze eigen Vlaamse volksdansen niet, maar het internationalisme in het dansen is ons helemaal niet vreemd”, zegt Inez Van Giel (46) die sedert vijf jaar voorzitter van Jovolka is. Om dat te illustreren verwijst ze naar het Volksdansfestival in Schoten, een festival met internationale uitstraling. Jovolka heeft ook heel wat keren meegedaan met Europalia”, zegt Inez Van Giel. “Het leuke aan onze folkloredansgroep is dat alles er heel ontspannen en familiaal aan toe gaat, het vriendschappelijke is het belangrijkst. Samen op weekend gaan, een barbecue of uitstapjes maken zijn dan ook even essentieel als het dansen.”

Volksdansen bij Jovolka

“Voor onze vendeliers ligt dat anders. Met een vlag van 4 vierkant meter zwaaien en die tot 13 meter de lucht in zwieren vraagt natuurlijk wel training. Aan het uiteinde van de vlaggenstok hangt een tegengewicht van vier à vijf kg. Dat is nodig om het evenwicht te behouden en om te kunnen jongleren met de vlag. Naar boven zwieren is een ding, de vlag nadien foutloos terug opvangen een ander. In tegenstelling tot de dansgroep, komen onze vendeliers wel naar buiten”, geeft Inez Van Giel mee. Jovolka is zo vaste klant op de Sint-Gummarisstoet in Lier, de Maria Ommegank in Kalfort en de Sint-Leonardusprocessie in Zoutleeuw.
Wanneer de vendeliers op pad gaan, worden ze steeds muzikaal begeleid. Daar zorgt de muziekband van Jovolka voor. “We hebben een erg sterke groep van een vijftal muzikanten onder leiding van Isabelle Brackeniers. Elke muzikant speelt verschillende instrumenten. Ook zij repeteren wekelijks en brengen niet enkel Vlaamse als internationale dansmuziek, maar ook moderne folk.

Vendelzwaaien

Zaterdag 12 november vierde Jovolka haar vijftigste verjaardag in feestzaal LUX te Kapellen. Naast een receptie en een feestelijk buffet, verzorgd door Taste-Orant uit Stabroek, stond er nog en primeur op het programma. Voor de eerste keer gingen alle geledingen van Jovolka samen op de bühne. De dansgroep, de vendeliers en natuurlijk ook de muzikanten verzorgden samen een optreden. De dansavond werd geopend door de muzikanten met folkloredans uit alle windstreken. Ook dj Marc bracht de ambiance erin voor jong en oud.

Samen op het podium

Voor ere-voorzitterLeo Beersmans had Jovolka nog een verrassing in petto. Hij werd thuis opgehaald met een Rolls-Royce en kreeg een receptie aangeboden tussen oldtimers. Dat was voor hem een complete verrassing!!! (zie foto onder)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

  1. Hartelijk gefeliciteerd aan jovolka! En lieve groetjes aan alle bekende gezichten… de vele dansen met jovolka verleerd men niet… Voor 6 jaren, ben ik met mijn man en kinderen in de ballfolkwereld verzeilt, instrumentalistisch en dansend… Hanterdro, andro, jig, cercle, scottisch, mazurka, wals in 3,8,5,..heel gemakkelijk als men uit de volksdanswereld komt! Vele lieve groetjes, vooral aan leo en marie-luise, inez en filip, en alle anderen uit Asperden bij Goch uit duitsland, liesbeth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder