Maarten Van Eupen (Architect – www.studionoord.be), Tim Engels (Aannemer – www.Renovant.be) Stabroek), Joris Janssens (Studio Koko), Ruben Struyf (Struyf en co)
en Kasper Vanden Bussche (Kapslab)
STABROEK/KALMTHOUT – Ieder van u die in contact kwam met een architect kent de beroemde meetstaten en lastenboeken. Veel tekst en informatie in Word en Excel , die gebruikt wordt als leidraad voor het opmaken van offertes in de bouwsector, maar ook als leidraad voor het verdere verloop tijdens het bouwen van uw woning. Een manier van werken om appelen met appelen te vergelijken en de cowboys en piraten in de bouwsector buiten spel te zetten.
Tim Engels (Aannemer – www.Renovant.be – Stabroek) en Maarten Van Eupen (Architect -www.Studionoord.be – Kalmthout) kwamen elkaar enkel jaren geleden tegen en bespraken hun frustraties in het bouwproces vanuit hun eigen ervaring. Naast het uiten van frustraties wilden zij een nieuwe weg inslaan en zochten zij naar een oplossing. Dit zagen zij in de uitwerking van hun communicatieplatform voor de bouwsector, waarbij zowel de architect, de aannemer en bouwheer een voordeel doet.
“Met Calqi willen we de manier van samenwerken veranderen , waarbij we in ons proces ook de flow van het bouwproces volgen en deze begint bij de zoektocht naar de juiste partner voor het uitvoeren van de werken . Zo zoeken we onze oplossingen alvast in de eerste fase van het project bij de aanbesteding. Deze worden momenteel in word en excel gemaakt en dat is echt niet meer van deze tijd en vaak zeer complex. “ geeft Maarten mee.
Als Aannemer en architect komen zij dagelijks in contact met verschillende lastenboeken en meetstaten en zagen zij hier alvast veel verbeterpunten. vertelt Tim Engels.
Als aannemer en architect vonden zij dat het tijd was voor verandering en zochten zij een complementair team in hun vriendenkring om hun idee vorm te geven. En werd Calqi boven het doopvont gehouden.
“ Met calqi trachten we een nieuwe manier van communiceren uit te vinden tussen de aannemer en architect en later ook met het ganse bouwteam. Via ons platform worden plannen, details, lastenboek en meetstaat duidelijk en up to date doorgestuurd naar aannemers voor het opmaken van een offerte. Op deze manier word er duidelijk gecommuniceerd tussen de architect en de aannemer en kan er een correct prijs worden neergezet. Zodat er geen misvattingen kunnen voordoen en dit op het einde van de rit vooral de portefeuille van de bouwheer ten goede komt.” verduidelijkt Maarten Van Eupen.
Samen met Ruben Struyf (Struyf en co), Joris Janssens (Studio Koko) en Kasper Vanden Bussche (Kapslab) gingen zij aan de slag voor het ontwikkelen van hun eerste prototype dat werd gelanceerd op 28 februari te Zandhoven. Onder het wakend oog van verschillende architecten en aannemers uit het werkveld werd er positief gereageerd op dit initiatief en werden de eerste gebruikers geregistreerd als pioniers van dit project.
“ het is fijn dat er naast de vele initiatieven die er bestaan in de bouwsector nu ook voor de architect een nieuwe tool word ontwikkeld om het administratief proces dat inderdaad niet meer van deze tijd is te optimaliseren, daarom heb ik niet lang getwijfeld om mezelf voor dit nieuwe concept beschikbaar te maken en ben ik zeer blij met het resultaat dat we hebben mogen pitchen tijdens het evenement en waar ik als product developper mijn slag kon slaan.” Aldus de reactie van een trotse Kasper Vanden Bussche.
Met een zetel in de KBC start it community en met een vlaio subsidie op zak hebben deze jonge ondernemers nog meer ideeën om hun prototype te optimaliseren en bekijken zij ook de mogelijkheden om Artificiële intelligentie in te zetten als hulpmiddel in het bouwproces. Veel werk aan de winkel, maar eerst organiseren zij hun tweede evenement op dinsdag 2 mei in the beacon te Antwerpen voor architecten en aannemers met als thema hout massief bouw. Een nieuwe techniek die word geïntroduceerd en waarbij de architect naar huis gaat met het eerste community-lastenboek.
“het warm water uitvinden bij de opmaak van een lastenboek is voorbij en in deze nieuwe feature zorgt calqi ervoor dat de architect meer tijd kan steken in de opvolging van het project en minder in zijn administratie. Wij hopen de wikipedia te worden voor de juiste informatiestroom in de bouwsector. Daarom zijn we trots om de eerste stap in het samenwerken tussen de verschillende architecten op het platform te introduceren met ons eerste gedeelde lastenboek over deze nieuwe manier van bouwen.” Geeft Ruben Struyf ons nog mee als verdeler van deze bouwstijl in Antwerpen.
Voor de architect en actievelingen in de bouwsector die meer willen te weten komen over de mannen van Calqi? Neem een kijkje op hun website www.calqi.be of beluister ook één van hun podcasts met als thema: Het bouwteam van de toekomst (te vinden op spotify/calqi)