Jochem Vermeulen behaalt zilver op EK atletiek en mag naar Olympische Spelen

Archieffoto

KAPELLEN – Jochem Vermeulen (25) heeft een zilveren medaille behaald op de 1.500 meter van het Europees kampioenschap atletiek. Hij haalde zijn beste resultaat ooit en mag last minute nog een ticket boeken naar Parijs voor de Olympische Spelen.

Van de hel naar de hemel. Het was de laatste dagen een rollercoaster voor Jochem Vermeulen op het EK atletiek in Rome. In de kwalificaties werd hij 8ste in zijn reeks en kon hij een finaleplaats vergeten. De Belgische delegatie diende wel een klacht in tegen die uitslag, omdat er tijdens de kwalificatie een andere deelnemer vlak voor de neus van Jochem ten val kwam.

De klacht werd gegrond verklaard en Jochem mocht zich dan toch opmaken voor een finale op de 1.500 meter. Samen met landgenoot Ruben Verheyden bleef hij de hele wedstrijd in de buik van het peloton, tot de laatste 200 meter. Vermeulen zette een ongelofelijke sprint in, haalde heel wat deelnemers in en werd tweede. Met dat resultaat is hij de grootste verrassing van de dag. Verheyden werd vierde.

Met 3 minuten, 33 seconden en 30 honderdsten behaalde hij een persoonlijk record en kreeg hij een ticket voor de Olympische Spelen in Parijs, volgende maand. Kapellen telt intussen al heel wat olympiërs: zeiler Sebbe Godefroid, atleet Stef Vanhaeren, atlete Renée Eykens, zwemmer Dieter Dekoninck. Deze zomer staat ook zeilster Eline Verstraelen uit Kapellen in Parijs.

Artikel in De Polder

In september vorig jaar kon De Polder nog spreken met Jochem na zijn eerste deelname aan het WK atletiek. Toen al werd duidelijk dat hij ambitie had om deze zomer naar de Olympische Spelen te gaan. Lees hier enkele fragmenten uit het artikel:

Jochem sloot zich als 6-jarige aan bij de Kapelse atletiekclub Kapé. “In het begin was ik niet zo heel goed, maar ik deed het wel heel graag”, herinnert Jochem zich nog. Op latere leeftijd begon hij pas echt zijn talent te ontdekken. “Toen ik 15-16 jaar was en stevig gegroeid was, begon ik beter te worden, resultaten te halen en door te hebben dat ik misschien toch wel talent had. Dus heb ik maar besloten om verder te blijven doen.”

Jochem specialiseerde zich in de discipline van de 1.500 meter, maar dat ging niet altijd van een leien dakje. “Ik heb helaas veel blessures gehad die toch wel even zijn blijven aanslepen. Het is pas echt sinds 2,5 jaar dat ik resultaten begon te boeken.” 2023 zou het jaar van de doorbraak betekenen, want indoor werd hij Belgisch kampioen op de 1.500 meter en outdoor behaalde hij de derde plaats. “Al moet ik mijn sport nog altijd wel combineren met mijn hoofdberoep als kinesist.” Jochem werkt bij de kiné- en revalidatiepraktijk, Moveo Sano in Kalmthout.

WK atletiek

Het WK Atletiek vond in 2023 in Boedapest plaats, van 19 tot 27 augustus. “Een week daarvoor zijn we met de Belgische delegatie op voorbereiding geweest naar Turkije. Dat was al een mooie ervaring. De sfeer zat echt goed en we hebben daar een mooie, hechte groep gevormd.”

Op 19 augustus stond Jochem dan aan de start van zijn eerste wedstrijd op een wereldkampioenschap. “In totaal zijn er drie wedstrijden voor de 1.500 meter. In de eerste wedstrijd moeten we ons kwalificeren voor de halve finale en nadien voor de finale.” Helaas is het maar bij een wedstrijd gebleven. “Ik zat de hele wedstrijd goed geplaatst, maar naar het einde toe zat ik te ver en kwam ik iets te kort.” Uiteindelijk werd Jochem 31ste en staat hij toch in de top 40 van de wereld. “Er zat misschien meer, maar ik denk dat ik tevreden mag zijn. Die 31ste plaats is toch ook niet slecht voor mijn eerste WK. Ik heb er vooral van genoten. De sfeer in het stadion was geweldig.”

Sponsors gezocht

Nu Jochem goede prestaties behaalt en bij de top van de wereld behoort, hoopt hij van atletiek zijn hoofdberoep te maken. “Atletiek is geen sport waar je veel mee kan verdienen, dus voorlopig is het een parttimejob. Toch zou ik graag een paar jaar van atletiek kunnen leven en er mijn hoofdberoep van maken, maar daarom ben ik nog op zoek naar sponsors.” Met sponsors kan Jochem zich nog meer focussen op atletiek en hopelijk goede resultaten boeken op de Olympische Spelen en op WK’s in de toekomst.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *