Jo Van Vlierberghe schouwt verzameling van Mariaburgse Lady Motoren

motoren mariaburg

“In 1930 waren ze de enige die 100km/u konden halen”

[Not a valid template]
Wie vandaag een goed gerestaureerde Lady motor in zijn bezit heeft zit op een goudmijn. Dat is althans de mening van Jo Van Vlierberghe. Hij is verzamelaar, restaurateur, en bezit twee Lady motoren. “Het gebruik van de beste materialen en de verzorgde afwerking maken dat deze motoren, ondertussen al 92 jaar, nog altijd gegeerd zijn. Spijtig genoeg worden ze steeds zeldzamer. Een goed exemplaar kost evenveel als een nieuwe dure Duitse luxewagen”.
In 1924 werden in de Ekerse wijk Mariaburg, op de grens met Brasschaat, de eerste Lady motoren gemaakt. Dat gebeurde in een werkplaats aan de Frans Standaertlei waar zich nu het scoutslokaal, en voordien het parochiehuis stond. In het 16-jarig bestaan van het bedrijf ontpopte de motoren zich tot een van de belangrijkste merken met heel wat sportieve records op hun naam. In de glorieperiode waren ongeveer negentig mecaniekers aan de slag in de werkplaats. Na het stopzetten van de productie, in 1940, waren er ongeveer tweeduizend motoren vervaardigd en werd de werkplaats gesloten. Meteen kwam er een einde aan een belangrijk stuk Mariaburgse industriële archeologie. Om dit gebeuren te herdenken organiseerde de Wijkwerking Mariaburg een reünie van verzamelaars van Lady motoren. Naast een tentoonstelling in het Wijkcentrum reden verschillende verzamelaars rondjes in de wijk. Van de, op Europees niveau, bekende 31 eigenaars van een nog rijdende Lady motor waren er 13 in Mariaburg op de afspraak.
Verzamelobject
Lady motoren zijn vandaag uitgegroeid tot een verzamelobject. “Dat komt vooral door de sportieve prestaties van de motoren” zegt verzamelaar Jo Van Vlierberghe. “De stichter van de werkplaats, Lambert van Ouwerkerk, zag snel de commerciële voordelen van goede sportresultaten. Bovendien sloeg hij zelf geen mal figuur op internationale wedstrijden. In de jaren ’30 behaalden verschillende Belgische piloten nationale en internationale titels met Lady motoren. In Francorchamps haalden de machines voor het eerst een topsnelheid van 100km/u. Tijdens de toen bekende langeduurrit Antwerpen-Parijs-Antwerpen, in 1931, behaalde Pierre Pauwels de eerste plaats. hij legde de afstand van 630km af in amper 13 uur. Een record voor die periode”.
Originele onderdelen
Waarom Lambert van Ouwerkerk bezeten is van antieke Lady motoren kan hij moeilijk omschrijven. “Noem het gerust een microbe, maar het staaltje vooruitstrevende techniek van toen slaat iedereen met verstomming”. De gerestaureerde motoren van Lambert komen enkel buiten bij goed weer en dan meestal op een bijeenkomst van oldtimers. Opvallende aanwezige was Dirk Haerinck met een rijdende motor uit 1927. “Ik wil er bewust niets aan veranderen anders gaat de originaliteit verloren. Onderdelen zijn niet meer te vinden en moeten nagemaakt worden. Bovendien ben ik de enige, bekende eigenaar, die een originele oliedop bezit”. Voor aanvang van de rondrit met antieke motoren werd in de Frans Standaertlei, op de plaats waar de vroegere werkhuizen stonden een gedenkplaat onthuld.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder