Jan Francken neemt afscheid van zijn station

Jan Francken, de laatste echte stationschef vertrekt


KALMTHOUT – Op dinsdag 30 november werd er definitief afscheid genomen van de stationschef van het station in Heide, Jan Francken. Na 33 jaar wordt hij letterlijk vervangen door een automaat en sluit het station. Jan leefde voor zijn station en maakte er een tweede thuis van, én vooral een Suske & Wiske station, waar hij zeer trots op is. Met zijn 33 jaar dienst is hij ook de langstzittende stationschef van Vlaanderen.

Op dinsdag 30 november ging de NMBS over tot een sluiting van 40 stations. In het station van Heide wil dat zeggen dat de langstzittende stationschef van Vlaanderen, Jan Francken, vaarwel zegt aan zijn station. Na ruim 33 jaar wordt hij vervangen door een automaat, een pijnlijk en wrang gevoel voor de stationschef.

Op 28 november 1988 begon het verhaal voor Jan. Pas na het renovatieplan, STAR 21, van NMBS in 1993 kon Jan echt beginnen aan de opmars van zijn station.

Jan was meer dan gewoon een stationschef. “Ik heb geïnvesteerd in dit station. Geen enkel station kwam meer in de pers dan het station van Heide. Het was ook een toeristische trekpleister.” En daar heeft Suske & Wiske veel mee te maken. Ik heb ervoor gezorgd dat het station in strips van Suske & Wiske voorkwamen. Ook mijn strips over Kalmthout vertrokken vanuit het station.”

De langstzittende stationschef van Vlaanderen kijkt dan ook met veel trots terug. “Ik ben het meeste trots op het vertrouwen dat ik heb gewonnen van al die reizigers. De laatste weken heb ik ontzettend veel bedankingen gekregen van veel reizigers en dat zegt genoeg. Ik heb de luxe gehad om te mogen werken in mijn gemeente en dit station was mijn tweede thuis en daar heb ik alles uitgehaald.”


Helaas is er ook een wrange nasmaak. “Ik vind het spijtig dat NMBS er geen rekening mee heeft gehouden dat ik nu nog zeven maanden iets anders moet gaan doen tot aan mijn pensioen. Ze hebben ook nog niet laten weten wat mijn nieuwe functie wordt. Na 33 jaar motiveert me dat helemaal niet meer.”

Jan Francken deed alles voor zijn station, en zette de hele gemeente mee op de kaart.

Nu hij zijn station verlaat en binnenkort op pensioen gaat, wil niet zeggen dat zijn engagement stopt. “Ik hoop dat ik nog veel kan betekenen voor Kalmthout en Suske & Wiske.”

Joppe De Hert

Een uitgebreid artikel over deze enige echte, unieke stationschef kan je lezen in magazine De Polder van vrijdag 10 december 2021

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *