Inwoners Zandvliet geschokt over komst gesloten centrum voor illegalen

De Weeltjeshoeve

De komst van een nieuw gesloten centrum voor criminele illegalen in Zandvliet slaat in als een bom. Bewoners voelen zich gepakt in snelheid en vragen meer duidelijkheid over het project dat, in eerste instantie bestaat uit containers, en dus snel kan starten. Ook de Zandvlietse districtsschepen Rudi Sempels (N-VA) voelt zich misbruikt omdat hij vooraf niet op de hoogte was. Omdat voor de realisatie een bouwvergunning nodig is hopen inwoners dat er massaal bezwaarschriften worden ingediend.
De site in Zandvliet, aan de Papeweg en Antwerpsebaan, is beter bekend als Weeltjeshoeve en omgeving. De gronden, en vervallen Weeltjeshoeve, zijn eigendom van het Agentschap Wegen en Verkeer en kunnen dus onmiddellijk worden gebruikt. Volgens de plannen komt er tegen de zomer van 2020 een opvangcentrum voor 144 illegalen dat ervoor moet zorgen dat illegale criminelen meer doelgericht kunnen opgepakt worden en gerepatrieerd. De helft van de plaatsen is voorbehouden voor criminele of gedragsgestoorde illegalen die een gevaar zijn voor de veiligheid. Daarnaast biedt het ook opvang voor illegalen die in de gewone gesloten centra voor overlast zorgen door moeilijk of gestoord gedrag. De bedoeling is om ze zo snel als mogelijk uit te zetten naar hun land van herkomst. Het nieuwe centrum zal ook plaats bieden voor een zeventigtal andere illegalen met een uitwijzingsbevel. In afwachting van een nieuwbouw zal gebruik worden gemaakt van een heel stel containers uit het Nederlandse Tilburg. Daar deden ze een tijd lang dienst als gevangenis voor Belgische gedetineerden.
Vuilbak geworden
Bekend gansrijders Patrick Van Boven woont op enkele honderden meters van de plaats waar het centrum wordt opgetrokken. “We zijn een dorp dat tot op heden gevrijwaard is gebleven van de verstedelijking en haar problemen. Nu zijn we goed op weg om de vuilbak van Antwerpen te worden. Dit project zal onze typische leefgemeenschap grondig verstoren. Bovendien is de keuze onbegrijpelijk. Als de illegalen snel worden uitgewezen hoort een centrum thuis dicht bij een luchthaven. Het is duidelijk dat men gekozen heeft voor het district met de minste weerstand maar daar kunnen ze zich wel eens in vergissen”. Binnen N-VA zit er een haar in de boter. Districtsschepen Rudi Sempels (N-VA) is ronduit boos. “Ik begrijp niet waarom men vanuit Antwerpen niet eens de moeite heeft gedaan om ons te informeren. Er moet snel duidelijkheid komen over de timing en het volledige concept. Een dergelijk project, ook voor het plaatsen van containers, vereist een bouwvergunning en zelfs een bestemmingswijziging. Deze procedure is gekoppeld aan een openbaar onderzoek. Van deze procedure zullen we gebruik maken om massaal bezwaarschriften in te dienen om duidelijk te maken dat we het project niet willen. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat er bewoners zijn die nauw gaan toekijken of de verplichte procedure gevolgd is en desnoods naar de rechtbank stappen”.
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder