Inhuldiging vernieuwd kapelletje

EKEREN – Op zondag, 15 mei, halfweg de Meimaand-Mariamaand, om 10 u 30 wordt aan de huisgevel van de woning Schoonbroek 67 (Ekeren), na een afwezigheid van 7 jaar, het originele Mariakapelletje teruggehangen.

Het kapelletje kreeg ondertussen een opfrisbeurt. Patricia Verbelen, aan wiens ouderlijke woning het kapelletje hing, zorgde met haar dochter voor een nieuwe verflaag.

In mei 1956 werden op de Ekerse wijk Schoonbroek (straten Schoonbroek, Leerwijk, Vier Kerkenstraat, Munsterstraat en 4 huizen in de Twee Kronenstraat) 101 huizen gebouwd. Frans Vergauwen en enkele leden van de KWB (Katholieke Werkliedenbond) die toen lid waren van KWB-Ekeren centrum met als proost E.H. Vermonden namen het initiatief om een KWB-afdeling te stichten in de pas opgerichte wijk. Ieder gezin werd bezocht en 37 gezinnen sloten zich aan.

Als gelovige mensen wilden zij hun kleine nieuwe wijk aan O.L. Vrouw toewijden met het plaatsen van een Mariabeeldje. Maar waar moest dit kapelletje komen ? Er werd besloten dit te plaatsen in het midden van de wijk. De plaats werd gevonden op de scheiding van de twee woningen Schoonbroek 67 en 69, toen bewoond door de echtparen Raymond Dierckx – Marthe Mathieu en Marcel Verbelen – Lucie Gabriels. De inhuldiging ging gepaard met een plechtigheid, georganiseerd door Meester Renaat Verswijver. De twee huizen waren prachtig versierd en de kleine processie werd voorgegaan door E.H. Leo Broos en gevolgd door vele mensen van de wijk. De herkomst van het Mariabeeldje is niet gekend maar het kapelletje werd gemaakt door schrijnwerker Raymond Dierckx.

Nadat de beide echtparen, oorspronkelijke bewoners, hun woningen verlieten werd bij de verkoop van de woning Schoonbroek 67 in 2015 het kapelletje van de gevel gehaald en bijgehouden door het echtpaar Rik Van den Bergh (+) – Patricia Verbelen. Het kapelletje keert nu terug naar zijn oorspronkelijke plek. De huidige bewoners van de woning zijn Mozes en Viviane.

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.