Per dag worden 300 zonnepanelen geplaatst op de flanken van de Hooge Maey
HAVEN/ANTWERPEN – Na de zomervakantie wordt het gloednieuwe zonnepark op de Indaver-site operationeel, goed voor 32.000 fotovoltaïsche panelen die vandaag aan een tempo van 300 stuks per dag geplaatst worden.
“Ons project verenigt drie doelstellingen,” legt Karl Huts, CEO van Indaver uit. “Duurzame energie zit in het DNA van Indaver. We recupereren normaal energie uit afval, vandaag goed voor zo’n 200 geïnstalleerde Megawatt op onze sites, een ongelooflijk resultaat, met het vermogen van een halve kerncentrale.” De brug naar zonne-energie was dan ook snel gemaakt.

Indaver site manager Stefan Opdenakker met de heipalen voor de zonnepanelen
“Daarnaast streven we naar optimalisatie van niet-benutte grond: iedereen kent de Hooge Maey, de oude stortplaats van Antwerpen, die intussen al enkele decennia door Indaver beheerd wordt,” aldus Huts. “Het vroegere afval werd afgedekt volgens de regels van de kunst en de grasberg is nu een landschapselement, het hoogste van onze provincie.” Na eerdere initiatieven om de site tot golfterrein om te toveren of er een mountainbike-parcours aan te leggen besloot Indaver om van de niet-benutte grond ‘sterk benutte grond’ te maken.

Stefan Opdenakker en Karl Huts : “We zetten we Indaver in de markt als duurzame energie-provider.”
Wat het Solar Park-project nog méér onderscheidt is dat het werd opengesteld voor partners, en buurtbedrijven uit het Antwerpse zoals Bayer, Nippon, Eurochem, 3M en Ineos. “Dat geeft het hele project een extra dimensie – het is niet het zoveelste zonnepark maar een participatief project met een investering van 25 miljoen euro,” vult de CEO aan.
Het project nam een start met het ‘schroeven’ van 20.000 palen in de grond van Hooge Maey-flanken. “Daarop komen de frames voor de 32.000 zonnepanelen – die wegen elk zo’n 40 kg en daarom hebben we een speciaal voertuig ontworpen dat telkens een dozijn panelen bergop brengt,” somt Stefan Opdenakker, site manager van de Indaver site, op. “De opgewekte stroom gaat dan via zo’n 500 kilometer kabel naar de transformatoren en de hoogspanningscel en vervolgens naar onze eigen activiteiten, die van onze klanten en partners, en de huishoudens. Zo zetten we Indaver in de markt als duurzame energie-provider, we helpen Vlaanderen in de energie-transitie en hebben een mooie oplossing voor de Hooge Maey.” (mm)

Karl Huts en Stefan Opdenakker op de ‘hoogste punt’ van de provincie
Foto’s © mmpress