Huldedag Stabroekse beeldhouwer Rik Sauter in Berchem

De Stabroekse familie Sauter-Van Tilborgh (Rik stand 2e van rechts) ca 1905 (1 van de 200 glasnegatieven gered door de 2 heemkringen van Stabroek en Borgerhout)

Stabroekse beeldhouwer in ere hersteld.

“Wij moeten er een eer in stellen het erfgoed van hen, die ons zijn voorgegaan, verbeterd en vermeerderd, over te dragen aan de geslachten die na ons komen.” Deze uitspraak van staatsman Gambetta (1838-1882) motiveerden heemkringen Molengalm Stabroek en Gitschotelbuurschap Borgerhout om samen een unieke aankoop te doen ter verrijking van ons erfgoed : het uitgebreid foto-archief van 200 glasnegatieven van Stabroeks beeldhouwer Rik Sauter (1885-1952) die later ook in Borgerhout heeft gewoond. Deze opmerkelijke en belangrijke artistieke vondst van poldererfgoed wordt gevierd op 17 oktober n.a.v. een hulde over de bekendste beeldhouwer die Stabroek ooit heeft gekend.

Beeldhouwer Rik Sauter was de jongste zoon van de molenaarsfamilie Sauter-Van Tilborgh uit Stabroek. Uit deze artistieke familie met vijf kinderen sproten verder ook de kunstschilder Felix, model Louise (bijgenaamd Wiske) en de verdienstelijke kunstenaar Alois Sauter.

Rik Sauter boetseert zijn zus Louise op zijn atelier, ca 1916.

Rik kreeg zijn degelijke opleiding aan de Antwerpse Academie bij Frans Deckers, evenals aan het NHISKA bij bekend beeldhouwer Th. Vinçotte en bij Frans Joris. Na een aantal groep-expo’s –waaronder wereldtentoonstelling Brussel 1910- kreeg hij een 1e éénmansexpo in 1916 te Antwerpen. Talrijke exposities in de jaren twintig in Antwerpen, Brussel en Gent vestigden zijn naam als boetseerder van bustes van bekende Belgen, o.m. van Emiel Van Hemeldonck, en van familieleden –o.m. zijn vader en zus Wiske. Later sculpteerde hij menig monumentaal stuk voor officiële en kerkelijke instanties, zoals voor het Congo-paviljoen op de wereldtentoonstelling van 1930, die hem trouwens een riddertitel heeft opleverde.
Leraar tekenen aan het Sint-Stanislascollege Berchem en het Sint-Lievenscollege Antwerpen, zal Rik Sauter verdere bekendheid vergaren door zijn gevelwerk aan het Sint-Lievenscollege, de zuilen in de St. Laurentiuskerk en twee grote heiligen aan de St Jozefkerk te Kalmthout.
Na zijn verhuis naar Borgerhout, waar hij voorzitter werd van de Kring der Plastische Kunstenaars, kreeg hij aldaar ook een straatnaam.

Een hernieuwde kennismaking met deze interessante kunstenaar komt op zondag 17 oktober 2021, met muzikale omlijsting, waarop iedere kunstliefhebber wordt uitgenodigd! Naast enkele politieke verantwoordelijken zullen sprekers en kleinkinderen van Rik Sauter die dag de figuur, het werk en de vriendschappen van Rik Sauter belichten, waaronder Philippe Beaujean, Karl Scheerlinck en Jan Melsen.

Zondag 17 oktober 2021, H. Drievuldigheidskerk, Wapenstilstandlaan, Berchem (14-16u). Inschrijving verplicht: contact@gitschotel.be via storting van 10€ op BE56 4026 0965 4188 (met vermelding Rik Sauter).
(tekst J.M.)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *