Hof De Bist wordt Middelheim van Ekeren


Zowel in het park als het kasteel Hof De Bist loopt nog tot minstens het einde van deze maand de tentoonstelling “Point of No Return”. Kunstenaar Benny Van den Meulengracht-Vrancx selecteerde nog negen andere kunstenaars om te werken rond klimaatcrisis.


Ekeren – Stijn Van Bouwel, cultuurantenne van Ekeren : “Onder de noemer Hofleverancier geven we tweejaarlijks een professionele kunstenaar de opdracht om vanuit het kasteel een artistieke werking op te zetten. Dit seizoen werkten we samen met Benny Van den Meulengracht-Vrancx. Maar de pandemie verplichtte ons de agenda aan te passen en daarom komt nu pas de tentoonstelling uitgewerkt door kunstenaar en curator Benny Van den Meulengracht-Vrancx.”


De curator legt uit : “Vorig jaar startte ik een onderzoeksproject rond de klimaatcrisis onder de naam ‘Point of No Return’. Dat werd meteen ook de naam van de tentoonstelling, die nu een jaar na uitstel te bezichtigen is in het kasteel en in het park. Ik deed een beroep op nog negen andere kunstenaars om het thema uit te werken.”
Filip Vervaets werk uit staal, beton, glas en brons staat onder enkele oude bomen. Het werk ‘Setting’ brengt de relatie tussen mens en natuur in beeld. Op een betonnen platform staat een constructie van vier gelamineerde, gekleurde glasplaten. Afhankelijk van je positie wordt een blik op het interieur of het exterieur geboden.”
Philip Aquirre y Otegui liet zich inspireren door de Arabische lente in Egypte. Zijn beeld ‘Tahrir’ staat in de voortuin en beeld een figuur uit, die een andere helpt. “Dat beeld zag ik tijdens de revolutie in Egypte. Vanuit een helikopter werden infrabeelden vanop het Tahrirplein de ether ingestuurd. Dat vage beeld is mij altijd bijgebleven.”
Ook het hek rond de evenementenweide werd ongewild deel van de tentoonstelling. De curator : “ Normaal zouden de beelden op deze weide worden tentoongesteld. De grasvlakte werd opnieuw ingezaaid, maar het gras was nog niet voldoende ingeworteld en daarom kwam er een hek rond. Gezien het onderwerp van de tentoonstelling toont het hek dus ongewild aan dat het veranderend klimaat ook onze bedoelingen beïnvloedt.
Districtsschepen Marc Elseviers : “Mensen snakken naar cultuur en vrijheid. De tentoonstelling loopt normaal tot het einde van deze maand, maar gezien de omstandigheden lijkt het me aangewezen om de einddatum drastisch te verlengen.”
Bij alle tien kunstwerken in het park staat een bordje met uitleg. De tentoonstelling loopt voorlopig tot het einde van de maand. Inschrijven voor binnententoonstelling, workshops of rondleidingen door de curator kan via www.252cc.be

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *