Historische fusie van havens Antwerpen en Zeebrugge

Jacques Vandermeiren, Annick De Ridder en Dirk De fauw geven met een scheepstelegraaf
het startsein voor de nieuwe eengemaakte haven.

Op donderdag 28 april werd de lancering van Port of Antwerp-Bruges, de grootste exporthaven van Europa, feestelijk in de kijker gezet.

Na een havenrondvaart stonden havenschepen van stad Antwerpen en voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges Annick De Ridder, Dirk De fauw, burgemeester van Brugge en ondervoorzitter van de raad van bestuur en Jacques Vandermeiren, CEO van de nieuwe haven, de binnen- en buitenlandse pers uitvoerig te woord.

De sprekers benadrukten de complementariteit tussen beide havens in de nieuwe constellatie: zo is Antwerpen sterk in de trafiek en opslag van containers, breakbulk en chemische producten, terwijl Zeebrugge een belangrijke haven is voor ro/ro-verkeer, containerbehandeling en de overslag van vloeibaar aardgas. “En zo wordt 1+1 gelijk aan 3”, aldus Jacques Vandermeiren.

Port of Antwerp-Bruges zorgt vandaag voor méér dan 160.000 directe en indirecte jobs, en zal als belangrijkste economische motor van ons land de grootste Europese exporthaven, de grootste haven voor overslag van voertuigen en de grootste geïntegreerde chemische cluster van Europa zijn.

“Met een belangrijke rol in de uitrol van groene waterstofeconomie en het uitbouwen van het NextGen district op de gronden van General Motors zetten we in op duurzame en circulaire economie,” onderstreepte Annick De Ridder. “Port of Antwerp-Bruges heeft grote plannen om als “green port” dé energiepoort naar Europa te worden.”

Naast de invoering van het project Extra Containercapaciteit Antwerpen werkt de nieuwe fusiehaven aan een ‘Containerplan 22-30’ om de concurrentiepositie als containerhaven te vrijwaren. Tegelijk wordt geïnvesteerd in infrastructuur zoals de vernieuwing van de Europaterminal (Zandvliet) als de Nieuwe Sluis en Maritieme Logistieke Zone in Zeebrugge.

“We spreken hier over twee havens, maar als Port of Antwerp-Bruges staan we ten dienste van onze regio’s, van Vlaanderen, van België en van Europa – als stuwende economische motor willen we de toegangspoort zijn tot Europa,” besloot Dirk De fauw.

De geboorte van de nieuwe haven werd op gang getrokken tijdens een feestelijke receptie met een duizendtal aanwezigen in de Waagnatie.

Port of Antwerp Bruges: een nieuwe naam, een nieuwe vlag

© MMpress

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *