Historisch Bremserorgel vertrekt voor restauratie

bremserorgel
 
[Not a valid template]
Een gespecialiseerde firma heeft op 19 september, in de Sint Laurentiuskerk van Schoonbroek het 17de eeuws, en geklasseerde, Bremserorgel uit de afgebroken Sint Laurentiuskerk van het verdwenen Polderdorp Wilmarsdonk komen ophalen voor restauratie. De restauratie zal ongeveer anderhalf jaar duren en 326.000 euro kosten. Van het orgel bestaan nog slecht tien exemplaren. Na restauratie krijgt het orgel een definitieve thuis in de Sint Laurentuiskerk van Schoonbroek en zal er ook gebruikt worden voor orgelconcerten.
Het Bremserorgel werd in 1625 gebouwd voor de Zusters van Nazareth van de Cistercienser abdij nabij Lier en in 1803 aangekocht door de kerkfabriek van de Sint Laurentiuskerk van Wilmarsdonk. Met het oog op de uitbreiding van de Antwerpse haven werden de Polderdorpen Wilmarsdonk, Oorderen en Oosterweel onteigend en startte in 1965 de afbraak van de woningen en de kerken. Enkel de kerktoren van de Sint Laurentiuskerk in Wilmarsdonk werd gespaard en wordt nu omgeven door containers en havengebonden bedrijven. In 1966 heeft het orgel er voor de laatste maal gespeeld. Nadien werd het gedemonteerd en in kisten overgebracht naar het Antwerpse begijnhof. Bedoeling was de oorspronkelijke kerk van Wilmarsdonk her op te bouwen in de wijk Schoonbroek, waar de meeste verdreven polderbewoners een nieuw onderkomen vonden, maar deze oplossing bleek veel te duur. Daarom werd gekozen om een nieuwe Sint Laurentiuskerk te bouwen. Die werd op 9 november 1981 officieel in gebruik genomen. Kort daarop kwam het orgel terug naar de nieuwe Sint Laurentiuskerk maar , door het demonteren, kwam er sindsdien geen muziek meer uit.
Duizend pijpen
Onder voorzitterschap van Robert Van Deun werd het “Bremser orgelcomité Schoonbroek” opgericht met de bedoeling het orgel te restaureren en opnieuw speelklaar te maken. “In 1986 werd het orgel beschermd en in 2004 hebben we de restauratieprocedure opgestart. Dat maakt dat Vlaanderen 80 procent van de kosten betaald, de stad Antwerpen 10 en het kerkbestuur de overige 10 procent. De restauratiewerken kosten 326.000 euro en begin 2018 verwachten we het orgel opnieuw in onze kerk”. De restauratie gebeurd door de gespecialiseerde firma Pels & D’ Hondt uit Herselt. “Het is een uitzonderlijk instrument met twee klavieren en telt tussen de 950 en 1050 orgelpijpen” zegt orgelspecialist Jef Braekmans. “In ons land bestaan er nog tien exemplaren maar de meeste hiervan ondergingen aanpassingswerken in de loop der jaren. Dit exemplaar is nog in zijn originele staat en dat maakt het uniek. Normaal prijkte bovenop de orgelkast een beeldje van de harpspelende Koning David, van beeldhouwer François Somers, maar dat beeldje is nog steeds zoek. Tijdens de afbraak van de kerken kwamen heel wat waardevolle voorwerpen in huur of “bewaring” op verschillende plaatsen in Ekeren, Antwerpen en omliggende gemeenten en spijtig genoeg ook bij kerkplunderaars. Maar zelfs zonder dit beeldje zullen de klanken van het gerestaureerde orgel voor mooie momenten zorgen”.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder