Het verloren vakmanschap in Stabroek

nacht van de geschiedenis


Op dinsdag 19 maart hield Davidsfonds afdeling Putte/Stabroek de Nacht Van de Geschiedenis in het kasteel Ravenhof te Putte.
De Nacht van de geschiedenis is een jaarlijks weerkerend evenement in Vlaanderen, op initiatief van het Davidsfonds. Deze editie stond volledig in het teken van de vakmannen en –vrouwen. Gastspreker en heemkundige Eduard Mous wilde vooral de verdwenen beroepen in de kijker zetten. Vertellen over die vakmensen die een boeiend stukje geschiedenis meemaakten en vaak hun kennis van generatie op generatie doorgaven. Over hoe de moderne industrie de vaklui verdrong. Meer dan 30 aanwezigen luisterden geboeid naar de vlotte opsomming van de vele verdwenen beroepen, aangevuld met pittige anekdotes, en  bijnamen.
Zo had je vroeger in Putte mattenvlechters, paternosterdraaiers, musterdverzamelaars…. In Stabroek kon je een beroep doen op wagenmakers, gareelmakers, smeden, schoenmakers, meubelmakers, slachters, cafébazen die tegelijkertijd kapper, kolenboer, horlogemaker of fietsenmaker waren.  In café De Klok stond de telefooncentrale en in de café De Zwaan zaten de depêchedrager (telegrambestellers).
De bierstekers en jeneverstokers, de orgelblazers in de kerk, de onderpastoor en bovenpastoor, de Suisse. De molensteenslijper, bezembinders en klompenmakers … kortom een hele lijst verdwenen beroepen. En die tijd komt niet meer terug… Stress zullen deze mensen niet gekend hebben, wel plezier en  samenhorigheid!
Tijdens de pauze werd er nog getrakteerd met koffie en gebak, een lekker jenevertje of een elixierke of een befaamd ganzenrijderke.
Onder de aanwezigen werden nog enkele pakketten bier verloot. De onschuldige hand van burgemeester Rik Frans, trok o.a. het lotje van gewezen burgemeester Alida De Bie uit de zak. “Was hier een voorakkoord afgesproken?”.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

 1. Even een vraag buiten uw doelgroep.
  Ik ben op zoek naar Edward Mous. Een heel goeie vriend van mij.
  Maar hij is een paar keer verhuisd en ik heb daar geen contactgegevens meer van.
  Kunnen jullie me die bezorgen of laat Ward zelf met mij contact opnemen.
  Ik zou zeer dankbaar zijn voor uw hulp.
  Telefoon 03 321 43 35
  of 0494 90 44 92

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.