Herstel van een hoogstamboomgaard in Stabroek

De regionale afdeling Natuurpunt Antwerpen Noord vzw organiseert samen met haar kern Stabroek op de Dag van de Natuur een wel bijzonder natuuractie: het herstel van een oude boomgaard aan de Huzarenberg in het Moretusbos in Putte, vlak over de grens. Ooit werd het gebied opgedeeld in kleine percelen en om er weekendhuisjes op te trekken. Die plannen werden nooit gerealiseerd, maar de versnippering was wel een realiteit. Natuurpunt tracht nu deze kleine percelen één voor één aan te kopen om er terug één groter natuurgebied van te maken: echt een HUZARENstukje!
Het overgrote deel van de Huzarenberg bestaat uit aanplant van grove den. Op de rand liggen evenwel verlaten boomgaarden met oude variëteiten appels en peren. Die boomgaarden zijn er heel slecht aan toe wegens gebrek aan onderhoud. Maar landschappelijk en omwille van de genetische diversiteit is het wel interessant om die te behouden en op te waarderen. Voor het herstel van één van die boomgaarden kregen we de financiële steun van Indaver NV.
Zaterdag 18 november: start om 10 u aan de grote parking van het Ravenhof, Oud Broek 4, Stabroek. Volg de Natuurpuntpijlen richting boomgaard (10 minuten wandelen).  Om 11 u: is er een korte toelichting en aanplant van de eerste fruitboom door Willy Ibens, voorzitter Natuurpunt Antwerpen Noord vzw, Rob Kruitwagen, Directeur Regio België Indaver nv en Ludo Reyntjens, schepen van milieu en lokale economie gemeente Stabroek.  Tot 15 uur worden er putten graven, bomen geplant, boomkorven geplaatst en de boomgaard verder in orde gebracht. Werkhandschoenen en werkmateriaal zijn ter plaatse beschikbaar.
info: antwerpennoord@natuurpunt.be.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *