Havenland trekt dagjesmensen de haven in

Zomer in eigen land? Zomer in Havenland! De haven van Antwerpen nodigt uit en toont haar veelzijdige kant: van natuur over cultuur en erfgoed tot educatie, mét een vleugje horeca. Vanaf 1 juli staan alle mogelijkheden gebundeld op www.havenland.be.

Havenland verzamelt de initiatieven van zowat 20 organisaties die actief zijn in en rond de haven van Antwerpen. Centraal staat de bezoeker: iedereen die iets leuks wil beleven in het havengebied. Of het nu gaat om schepen spotten, uitwaaien in het weidse polderlandschap, zeldzame vogels spotten, wandelen in een van de vele natuurgebieden of fietsen door de immense haveninfrastructuur – in Havenland kan het allemaal.

Wie op zoek is naar inspiratie voor een (dag)uitstap kan vanaf 1 juli terecht op de nieuwe website www.havenland.be. Op het terrein zullen routes en deelnemende partners te herkennen zijn aan het Havenlandlabel. Dat label garandeert dat de deelnemende initiatieven voldoende kwaliteit bieden. Samen met de fiets- en recreatiekaart en de website is het ook dé manier om makkelijk je weg in de gigantische haven te vinden en je uitstap goed te plannen.

Een voorsmaakje van wat je in Havenland mag verwachten
Wij selecteerden vier routes die kant-en-klaar beschikbaar zijn. Ze zijn alle vier geschikt voor fietsers en volgen vaak het fietsknooppuntennetwerk van de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Sommige routes kun je ook te voet afleggen. En om helemaal bij te dragen aan het vakantiegevoel zijn alle routes bereikbaar vanop een halte van DeWaterbus.

Route 1: Havenland voor natuurliefhebbers
Deze route start aan de halte van DeWaterbus in Zwijndrecht (bij DEME), is zo’n 18 km lang en legt uiteraard de klemtoon op natuurbeleving. Vogels spotten in het Rietveld Kallo? Genieten van de rust in de Lisdodde? Vandaaruit fiets je door het havengebied, via Kallosluis en Ketenisseschor, helemaal naar Fort Liefkenshoek waar deze route eindigt.

Route 2: Havenland voor gezinnen
Gezinnen met jonge kinderen maken in deze korte route in en rond Lillo van zo’n 2 à 3 km kennis met de werking en geschiedenis van de haven. Jullie bezoeken er onder andere het historische dorpscentrum of het douanekantoor uit de populaire reeks Mega Mindy.

Route 3: Havenland voor jeugd
Op zoek naar een originele daguitstap met de jeugdvereniging? Dan is deze route jullie helemaal op het lijf geschreven! Starten doen jullie aan het MAS Havenpaviljoen. Daarna gaat het per fiets richting Havenhuis, ’t Boomke, de graffiti op de waterkeringsmuur helemaal langs de raffinaderijen tot in Lillo voor een bezoek aan het dorp van Lillo. Terugkeren kan via DeWaterbus. Als deze fietsroute nog niet pittig genoeg is, zijn er 2 mogelijke uitbreidingen: verder noordelijk op rechteroever, of waag de oversteek en ontdek Fort Liefkenshoek op linkeroever. Smeer die benen maar in!

Route 4: Havenland voor vriendengroepen
Zin in een stevige fietstocht met de vrienden? Probeer dan deze route van zo’n 34 km. Vertrek- en eindpunt is Fort Liefkenshoek. Van hieruit trek je het poldergebied in. Verwacht je aan een tocht met weidse vergezichten.

www.havenland.be. – Volg Havenland ook op Facebook en Instagram en laat je het jaar rond inspireren.

foto: Havenbedrijf provincie Antwerpen

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *