Havengeluiden: een reeks vertellingen in het MAS Havenpaviljoen

Het getoeter van een schip, de sirene van een chemiebedrijf, een fluitende trein, het klappen van containers….de haven staat elke dag bol van de geluiden, het ene al wat verrassender als het andere. In het MAS Havenpaviljoen besteden we dagelijks aandacht aan het geluid van de haven, in de vorm van een straf verhaal of een leuke anekdote. Dit jaar gaan we nog een stapje verder. In juni zijn we gestart met thema-avonden in het Havenpaviljoen. In het najaar voegen we daar een reeks vertellingen aan toe. En ook tijdens de Museumnacht belooft het Havenpaviljoen het geluid van de haven op een verrassende manier in de stad te brengen.
Museumnacht
Op zaterdag 3 augustus is het weer zover: 16 Antwerpse musea zetten tussen 19.00 en 01.00 uur hun deuren open voor een alternatief museumbezoek. Ook het MAS Havenpaviljoen doet dit jaar mee. Onder de noemer ‘The Port never sleeps’ worden bezoekers die avond aan de hand van koptelefoons ondergedompeld in nachtelijke havengeluiden. Meer info op www.museumnacht.be.
Thema-avonden
Waarom is het GRUP zo belangrijk voor de toekomst van de haven? Wat betekent het precies, wanneer de haven zegt dat ze heel wat inspanningen levert op het vlak van duurzaamheid? En waarom is 16 juli 1863 zo’n belangrijke datum in de geschiedenis van de haven en de stad? Heel wat vragen waarop we u graag het antwoord laten horen op een van onze thema-avonden. Het concept is steeds hetzelfde: een spreker uit het vakgebied geeft op een laagdrempelige manier een toelichting bij het onderwerp van de avond, waarna de toehoorders de kans krijgen om vragen te stellen.
Op donderdagavond 20 juni beten we de spits af met een lezing rond 150 jaar Schelde Vrij. Op donderdag 12 september en donderdag 14 november staan ‘Antwerpen, de duurzame haven’ en ‘Het GRUP, de verdere toekomst van onze haven’ op de agenda.
Vertellingen
Vanaf oktober tot en met maart 2014 voegen we een nieuw geluid toe aan het programma, met een reeks havenvertellingen, elke laatste zondag van de maand. ‘De kinderen Van de Craen’ is een verhalenproject dat de maritieme erfgoedrijkdom van Antwerpen tot leven wil brengen. De kinderen Van de Craen zijn een samengesteld gezin. Zij hebben slechts één ding gemeen: ieder van hen is via zijn/haar stiel en DNA verbonden met het wel en wee van de haven. Hun levensverhaal is ook dat van de haven en de stad. In een reeks van live vertellingen maakt u kennis met een cafébazin, een scheepsbouwer, een natiebaas, een binnenschipper, een handelaar en een kraanman.
Vertelwedstrijd
Dat wij graag vertellen over ‘onze haven’, zal u ondertussen wel duidelijk zijn. Maar we willen ook graag luisteren naar de verhalen die de Antwerpenaar ons te vertellen heeft over de haven. Wat vindt hij er zo boeiend aan? Wat heeft hem ooit diep geraakt? De leukste, ontroerendste, meest aparte verhalen worden bekroond. In het MAS Havenpaviljoen vind je de deelname voorwaarden voor onze ‘ik verloor mijn hart aan de haven’-vertelwedstrijd.
Praktisch
Voor de thema-avond en de vertellingen kan u zich inschrijven door een mail te sturen naar havenpaviljoen@haven.antwerpen.be. Vermeld duidelijk uw naam, adres en telefoonnummer. Snel zijn is de boodschap, er zijn per evenement slechts 50 plaatsen beschikbaar. De toegang is gratis.
Meer info over de thema-avonden, de vertellingen en de vertelwedstrijd vindt u steeds op www.portofantwerp.com (Maatschappij > De haven leren kennen). Telefonisch kan u het paviljoen bereiken op het nummer 03 229 73 50.
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *