Havenbedrijf huldigde nieuwe infoborden in aan Scheldebron

Begin 2009 heeft het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen de helft van de Scheldebron in Gouy in Noord-Frankrijk in handen gekregen. Voordien was, sinds 1984, de helft van de Scheldebron eigendom van de maritieme journalistenvereniging ESPA. De andere helft was en blijft in handen van de Franse gemeente Gouy (bij Saint-Quentin/ Sint Kwintens ). Beide mede-eigenaars van de Scheldebron zijn vertegenwoordigd in de Frans VZW Association Franco-Belge de la Source de L’Escaut (Frans Belgische vereniging van de Scheldebron, waarvan de Antwerpse havenschepen Marc Van Peel co-voorzitter is met burgemeester Moise Debisson van Gouy. Die organisatie zorgt voor het onderhoud en de restauratie van de Scheldebron. Om de Scheldebron meer bekendheid te geven heeft het Antwerpse Havenbedrijf er drie nieuwe informatieborden geplaatst. Naast de bron is een koperen plaat aangebracht die herinnert aan het historisch bestaan van de bron en die in het Frans en het Nederlands de Latijnse tekst bevat van een oude gedenksteen in de muur die de bron omlijst. Een standbeeld, met een dolfijn (destijds in bruikleen geschonken door de stad Antwerpen), kreeg ook een nieuwe gedenkplaat in de twee talen. En aan de parking is een groot informatiebord neergezet met daarop het verloop van de Schelde tot aan de monding in Nederland. Het informatiebord geeft bezoekers ook inlichtingen over de haven van Antwerpen en haar betekenis inzake inkomsten en tewerkstelling. Ook de recreatieve mogelijkheden in de omgeving van de Scheldebron komen aan bod.

De inhuldiging van de informatieborden en het gerestaureerde beeld, gebeurde door Antwerps havenschepen Marc Van Peel, Moise Denisson, burgemeester van Gouy, Leo Peeters, consul-generaal in Rijsel en door de Berendrechtse journalist Staf De Lie, ere-voorzitter van ESPA. Tijdens zijn voorzitterschap heeft Staf De Lie zich ingezet om de Scheldebron over te dragen aan het Antwerpse Havenbedrijf. De ere-voorzitter werd ter plaatse uitgeroepen tot eerste laureaat van de nieuwe orde die werd opgestart door de Association Franco-Belge de la Source de L’Escaut en die de Latijnse naam kreeg ‘Confrérie Vivat Scaldis’. (FS)

foto: vooraan schepen van Peel, achteraan vlnr: Staf De Lie, consol-generaal Peeters en Moise Debisson burgemeester van Gouy


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *