Haven publiceert tweede duurzaamheidsverslag

 

De uitstoot aan fijn stof van alle bronnen in de haven is in de periode 2000-2011 met ruim 50% afgenomen. In deze tijd steeg de totale productie met 5%. Dat is een van de blikvangers in het 2de duurzaamheidsverslag van de Antwerpse havengemeenschap. 
In het 2de duurzaamheidsverslag worden 7 thema’s aangesneden: maritieme, logistieke en industriële clusters, tewerkstelling, kennis en innovatie, mobiliteit, veiligheid, natuur & omgeving en maatschappij. Rudi De Meyer, afgevaardigd bestuurder van Alfaport zei dat de bijhorende ‘Wegwijzer Duurzaam Ondernemen’ vol voorbeelden staat uit de praktijk. Het gaat hem bvb over het aanwenden van zonnepanelen. Of het gebruik van regenwater (de Zuidnatie doet dat) voor de schoonmaak van terreinen, infrastructuur, containers en sanitair.
Inzake mobiliteit wordt al langer gestreefd naar het weghalen van vrachtwagens om ze te vervangen door spoor, binnenvaart of pijpleidingen. Vrachtwagens kunnen anderzijds uitgerust worden met LNG wat een besparing van 25% aan brandstof meebrengt en een even grote vermindering van CO2.
Een nieuwe ’tip’ is het gebruik van stikstof om banden (van bvb straddle carriers) op te pompen in plaats van lucht. Zij blijven beter op druk (is veiliger) en slijten minder (van toepassing bij MSC).
Bedrijven wordt ook aangeraden hun energieverbruik in kaart te brengen en zodoende te streven naar minder. Bij voorbeeld door het aanwenden van restwarmte. Het is maar een greep uit het rapport. Daarin komt ook de sociale economie aan bod. Zorg voor dit laatste kan een aangename sfeer op de werkplek brengen die werknemers beter doet presteren en ze het werk doet waarderen.
Info: Het duurzamheidsverslag en de wegwijzers zijn on line te lezen via www.duurzamehavenvanantwerpen.be.
 
 

 

 
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *