Bloembakken bij middenstanders Hoevensebaan hebben geen lang leven

Middenstanders van de Hoevensebaan zitten met de handen in het haar. Bloembakken die ze buiten zetten, om hun zaak op te fleuren, verdwijnen als sneeuw voor de zon. Aankondigingkastjes worden van de gevels getrokken en reclameborden vernield. “Onze straat was vroeger kleurrijk maar is nu herschapen in een kale bedoening. Niemand durft nog bloemen buitenzetten” zegt Danny Van Osta, uitbaatster van restaurant ’t Schuurken. Korpschef Luc Gers klasseert de zaak onder de noemer “kattenkwaad” want volgens hem zijn er nog geen meldingen binnen gekomen.
Al van 2001, toen ze restaurant ’t Schuurken”, aan de Hoevensebaan 100, openden zijn er problemen met vandalisme maar de jongste maanden wordt het steeds erger zegt uitbaatster Danny Van Osta. “Wat we buiten zetten verdwijnt of wordt vernield. Geen enkele middenstander durft nog initiatieven nemen om de straat op te fleuren. Iemand die toch bloembakken buiten zet kiest voor een bloembak op wieltjes zodat hij na sluitingsuur binnen kan. Ik heb ondertussen al mijn bloembakken op de vensterdorpels verankert maar zelfs dat lost niets op. Nu worden ze gewoon uitgebroken en soms blijft enkel de bodem staan. Ook hangmandjes met bloemen worden van de voorgevel gesleurd. We hebben ’s morgens al eens een bloembak terugvonden op de motorkap van een geparkeerde auto”.
Aangifte gedaan
Volgens Danny Van Osta is het probleem besproken binnen de plaatselijke middenstandvereniging. Bedoeling is gezamenlijk bij het gemeentebestuur aan te dringen om maatregelen te nemen. “Het probleem situeert zich vooral in de nacht van zaterdag op zondag en niet enkel op de Hoevensebaan maar ook middenstanders van de Antwerpsebaan hebben dergelijke problemen. Opvallend is dat bloembakken met rood-witte bloemen slechts een paar dagen blijven staan. We hebben al zes tot zeven maal aangifte gedaan bij de politie en zelfs onze wijkagent heeft al een verslag gemaakt. Toen zijn er wel extra politiecontroles geweest. Ondertussen hebben we jaarlijks enkele honderden euro’s schade. Het kastje, waar onze menu’s in hangen, werd samen met de bijhorende verlichting gewoon van de gevel gerukt. Een schadegeval van meer dan duizend euro”.
Kattenkwaad
Om een overzicht te hebben dook korpschef Luc Gers in zijn archieven maar vond geen meldingen over vandalisme bij middenstanders op de Hoevensebaan. “De mensen moeten altijd klacht neerleggen maar dat is blijkbaar niet gebeurt. Wij hebben voortdurend vier ploegen op de baan. Die kunnen onmiddellijk ter plaatse gaan om eventuele daders op te sporen en aan te houden. Ik heb enkel weet van bloembakken die soms op straat worden gesleurd of vuilniszakken die op het voetpad worden omgekieperd. Als onze agenten dergelijke zaken opmerken ruimen ze het zelf op. Vroeger noemden ze dat kattenkwaad maar vandaag heet dat blijkbaar vandalisme maar van beschadigingen aan persoonlijke eigendommen heb ik geen weet”.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *