Haven krijgt reuzenpark van minstens 100 windmolens

Er komt in de Antwerpse haven op Linker- en Rechteroever een windmolenpark van minstens 100 turbines. Het wordt het grootste ‘inlandpark’ van België, met een investeringskost van 4 miljoen per molen. Gerekend over het geheel komen we dus op eeninvestering van 400 miljoen.
Een eerste reeks van 50 tot 55 turbines wordt vanaf begin 2013 gebouwd in het industriegebied van de Waaslandhaven. De eerste wieken draaien in de helft van dat jaar.  Het Antwerpse Havenbedrijf en de Maatschappij Linkerscheldeoever (MLS) ondertekenden daartoe donderdag 29 september in Kallo een contract met de tijdelijke vereniging ‘Groene Haven Antwerpen’. Dat is een combinatie van vier Vlaamse ondernemingen met ervaring in windenergie: Electrawinds, Poldersinvesteringsfonds, Aspiravi en Vleemo. ‘Zij bereiden de bouw van de molens op de Linkeroever voor en maken verdere afspraken met havengebruikers daar’, zei Peter Deckers, voorzitter van de Maatschappij Linkerscheldeoever. ‘Het windmolenpark in de Waaslandhaven zal alleen al energie produceren voor 100.000 tot 120.000 gezinnen’, vulde havenschepen Marc Van Peel aan.


Ben Simons met havenschepen Van Peel op de ondertekening van het contract voor de bouw van het windmolenpark op de Linkeroever.

Bouw op Rechteroever wordt hernomen

 Ook op de Rechteroever kan de bouw van een windmolenpark binnen afzienbare tijd hernomen worden. Daar gaat het eveneens om in het totaal 55 turbines. ‘Zeven zijn daarvan zijn al gebouwd’, legt onze streekgenoot Ben Simons uit die met zijn Poldersinvesteringsfonds in de Vlaamse Ecologie Energie Milieu Onderneming (Vleemo) in Antwerpen zit. ‘Zij bevinden zich langs de Schelde in de omgeving van de Berendrecht- en Zandvlietsluizen, en  kunnen per stuk 2 megawatt voortbrengen. Eén turbine van 3 megawatt bevindt zich aan de sluizen van de Kruisschans. ‘Op dit ogenblik worden een zestigtal locaties in de haven onderzocht gaande van de grens tot de Tijsmanstunnel.’ De bezwaren die tot nog toe door Belgocontrol tegen de windmolens waren geuit omwille van problemen met het luchtverkeer, vallen binnenkort weg doordat nieuwe radarinstallaties worden aangeschaft. Ook met milieubezwaren is rekening gehouden. De molens komen niet dichtbij woongebieden of treklijnen van vogels. Er wordt gekozen voor de meest moderne windmolens die tot 8 megawatt kunnen voorbrengen.  (SDL) 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder