Grootste steur van België krijgt nieuwe vijver en kan verder groeien

Guido verhuist naar een nieuwe vijver

 


Hij noemt Guido en met zijn lengte van 2,10 meter, en een gewicht van 60 kg, wordt beweerd dat hij de grootste steur van België is. Omdat hij maar blijft verder groeien kreeg Guido een nieuwe vijver en is ondertussen uitgegroeid tot levende mascotte van het bedrijf.
De Hofleverancier, aan de Leugenberg 162 in Ekeren, is een speciaalzaak voor vijverliefhebbers. Naast alles voor de aanleg, en onderhoud, van een vijver kunnen klanten er ook terecht voor vissen. “Tien jaar geleden mochten we een aantal steuren verwelkomen vanuit Frankrijk. Eén exemplaar was bijzonder imposant. Omdat de verkoopbakken in de winkel te klein waren kreeg hij een speciale plaats in onze tuinvijver. De steur, die de naam Guido kreeg, bleef maar groeien en had nood aan meer ruimte” zegt Ben Braspenning van De Hofleverancier. “Daarom hebben we een nieuwe zwemvijver, van 13 bij 8 meter en een diepte van 2,20, gebouwd. Hij kan nu ongestoord verder groeien”. De verhuis gebeurde door twee man die de enorme steur eerst in een zak lieten zwemmen om hem daarna te optillen en te verhuizen naar zijn nieuwe vijver. “Het blijft steeds een hachelijke onderneming. Een dergelijke ingreep is stresserend voor de vis en bovendien moet de temperatuur stilaan op gelijk niveau gebracht worden. Het zou immers niet de eerste maal zijn dat vissen een hartaanval krijgen als ze verhuisd worden”. Gelukkig liep alles vlot en zwemt Guido nu rustig rond in een ruimere vijver.
Niet te koop
Volgens Ben Braspenning zijn steuren sinds een paar jaar populaire vijvervissen geworden. “Door hun uiterlijk, en aaibaarheid, wil iedereen wel een steur in zijn de vijver. Het gedrag van de steur is een ideale graadmeter voor het zuurstofgehalte in een vijver. Als de steur het moeilijk krijgt is het een teken dat er te weinig zuurstof in het water is. Als men een steur aanschaft, moet men in gedachten houden dat steuren alleen vooruit kunnen zwemmen en niet zo wendbaar zijn als andere vissen. Het is belangrijk dat ze grote stukken hebben waar ze rechtuit kunnen zwemmen. Steuren hebben speciale verzorging nodig en indien ze die krijgen, en in een goed milieu terecht komen, kunnen ze gemakkelijk een leeftijd van meer dan 150 jaar bereiken.” zegt Ben Braspenning die benadrukt dat de mascotte niet te koop. “Een steur met een lengte van 1,2 tot 1,4 meter kost ongeveer 700 euro. Een kleiner exemplaar heb je al vanaf 20 euro. Ooit heeft iemand 5.000 euro voor geboden voor Guido maar zelfs als ze het bod verdubbelen gaat hij niet weg. Bovendien zou het speciaal vervoer naar zijn de vijver van zijn nieuwe eigenaar te risicovol zijn. Door zijn omvang eet Guido per week ongeveer 5 kg speciale korrel die visolie bevatten. Dat kost ons wekelijks 50 euro maar dat hebben we er voor over”.
Levend reclamebord
Guido is een opvallend levend reclamebord voor het bedrijf zegt Ben Braspenning. “Veel bezoekers komen speciaal om Guido te zien zwemmen. Omdat hij al jaren eigen is aan onze verzorgers komt Guido uit de hand eten en dat is altijd een leuke gebeurtenis”. Wie Guido wil zien kan tijdens het weekend, van 10 tot 17 uur, terecht tijdens de opendeur van het bedrijf.
 
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *