Grootste bouwproject ooit voor Stabroek ingediend

Een simulatie van het bouwproject ©mertens-architecten

STABROEK – Project Polderpark staat voor 191 appartementen verdeeld over tien urban villa’s met aansluitend een agrarisch gebied en een park voor dagrecreatie van ongeveer 10 hectare. Dat is wat projectontwikkelaar Van Wellen Group en Polders Investeringsfonds plannen in het centrum van de gemeente. Het openbaar onderzoek start op 14 april 2023 en loopt tot 13 mei 2023.

Op deze plek achter hoeve Brouwers wordt het Polderpark ingeplant

Achter Hoeve Brouwers aan de Dorpsstraat komt het grootste bouwproject in de poldergemeente sedert vele decennia. 191 appartementen worden in verschillende fases gebouwd en zijn verdeeld over tien blokken. Om alles gefaseerd te realiseren rekenen de projectontwikkelaars op ongeveer acht jaar. Opvallend in het project is de groeninvulling tussen de verschillende urban villa’s en het aansluitende park van tien hectare. “De gemeentelijke verordening in verband met het aantal woonunits zegt dat op die plaats ruimte is voor 205 appartementen. We vragen bewust geen afwijking aan, maar houden het op 191 appartementen”, laat Björn Verhoeven van Van Wellen Group weten.

Geen kazerne


Een sfeerbeeld van hoe het zal komen ©mertens-architecten

De projectontwikkelaar opteert voor diversiteit en laat zich hierbij inspireren door de Amerikaanse sterarchitect Daniel Liebeskind, die ook de opdracht heeft om de Antwerpse Boerentoren te hertekenen. “We willen geen tien gelijke woonblokken en een kazernesfeer. Integendeel, want de tien urban villa’s worden geschrankt ingeplant. Vanop de Dorpsstraat krijg je dan ook nooit een zicht van een lange rij woonblokken. De urban villa’s hebben vier bouwlagen. De bovenste twee springen in en zorgen voor diversiteit. We werken met verschillende materialen en dat zorgt aan de ene kant voor een samenhang, maar tegelijkertijd ook voor variatie in de gevels”, aldus Björn Verhoeven van Van Wellen Group.

Twintig procent van de flats beschikken over één, nog eens twintig procent over drie slaapkamers. De overige zestig procent heeft twee slaapkamers. Elk appartement beschikt ook over een eigen terras. “Hierbij maken we geen onderscheid tussen voor- en achtergevels. Ik denk bijvoorbeeld aan de appartementen aan zee, die vooraan een mooi uitzicht hebben op de Noordzee, maar aan de achterkant minder fraais te zien krijgen. In dit project is dat anders, want elk terras heeft een groen en mooi uitzicht.”

©mertens-architecten

Energie

“Dit groepsbouwproject maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen. Warmtepompen, geothermie en zonnepanelen zorgen voor de nodige energie. De compactere woonvormen en de goede woningisolatie leiden tot minimaal energieverbruik en dat is in deze tijd zeker niet te versmaden. In het woongebied gaan we zo min mogelijk verharden. Het regenwater wordt gebufferd om nadien te worden hergebruikt”, onderstreept Björn Verhoeven.

Bereikbaarheid

191 nieuwe appartementen in het dorpscentrum is niet min. Het betekent dat er heel wat extra auto’s hun weg moeten vinden naar de Dorpsstraat. Die ontsluiting gebeurt alleen via de Sportweg vlak naast het gemeentehuis. Velen vrezen de impact op het nu al filegevoelige dorpscentrum, maar volgens mobiliteitsstudies uitgevoerd in opdracht van de projectontwikkelaars zou de invloed nihil zijn, omdat niet iedereen op hetzelfde moment de auto gebruikt. “We kozen doelbewust voor deze ontsluiting, omdat we de woonwijk naast het Polderpark niet willen hypothekeren met extra vervoer”, aldus Björn Verhoeven. Om de parkeerdruk onder controle te houden krijgen de urban villa’s ondergrondse parkings. Omdat er bij één van de gebouwen te weinig plaats is om veilig in- en uitrijden mogelijk te maken, komt daar een autolift.

Tussen de naastliggende woonwijk, het gemeentehuis en de omliggende sportinfrastructuur komen veilige verbindingen voor zachte weggebruikers. Op die manier kunnen voetgangers en fietsers de drukke Dorpsstraat vermijden.

Tien hectare groen

Achter de tien urban villa’s komt een groengebied van tien hectare. Dat begint net voorbij de urban villa aan de Parklaan en loopt tot het Antitankkanaal. Björn Verhoeven: “Daar staat nu al een boomgaard, maar er komt ook een notenbos en hagen met eetbare bessen. Er is ook plaats voorzien voor een picknick- en bloemenplukweide. Een deel van dat groen wordt gebruikt als recreatiegebied en er blijft ook plaats voor landbouw.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

12 reacties

  1. Nog eens 191 appartementen in een gemeente die nu al de ganse dag dichtslib. Waar blijft het respect voor al het groens in onze gemeente? Dit gaat er echt wel over.

    1. dank u burgemeester,dat is juist hetzelfde zoals in hoevenen wijk witvenstr en pauwelsdreef deze groen zone moet ook vol gebouwd worden,ik hoop dat de mensen is nadenken met de verkiezing

  2. Lijkt me een prachtig project en zal wellicht heerlijk wonen zijn als het af is.
    Maar 6 à 7 jaar naast een bouwwerf wonen (voor de bewoners van de eerste urban villa’s) vind ik niets om naar uit te kijken…

  3. dorp Stabroek word stad Stabroek. geweldige fileproblemen, de slimme stoplichten hebben ook geen soelaas gebracht. EERST DEGELIJKE OMWEG ROND STABROEK, DAN PAS BOUWPLANNEN.

  4. “…volgens mobiliteitsstudies uitgevoerd in opdracht van de projectontwikkelaars zou de invloed nihil zijn, omdat niet iedereen op hetzelfde moment de auto gebruikt…”

    Daarmee dat het nu altijd al filerijden is vanaf 6u30 ’s morgens tot 18u00 ’s avonds. Oke, er zijn momenten waarop het vlot loopt, maar de normale werkuren en het aan- en afrijden van de shifturen is altijd miserie.

    Zelfs in het weekend sta je vaak stil of in file.
    Voorzie toch eerst wat extra invals- en uitvalswegen i.p.v. alles altijd vol te bouwen en hier geen deftige rekening mee te houden.

    Zij zullen er zelf niet gaan wonen dus hun probleem is het niet.

  5. Blij dat ik niet meer in de omgeving woon, in Hoevenen hebben ze goed volgebouwd en nu is Stabroek aan de beurt. Wat vroeger landelijke gemeenten waren worden door het zorgvuldig beleid van het gemeente bestuur een dorp waar het landelijke langzaam verdwijnt. Mensen die in de jaren 70 en 80 naar deze gemeenten verhuisden om in een klein dorp te gaan wonen worden geconfronteerd met nieuwbouw en uitbreidingen die het landelijke stilaan op de achtergrond dringen en voor de verkozenen betekend meer inwoners een groter loon, Heel goed bezig moet ik zeggen u maakt er een modeldorp van.. De Polder is zo goed als weg, over de havenweg is alles opgespoten en het beetje grond dat nog beschikbaar is word volgebouwd i.p.v. te benutten voor groen en landbouw. Langs het tuinpad van mijn vader … iedereen ken het liedje wel, word realiteit in Stabroek spijtig maar waar het is gewoon voorbij de tijd dat de mensen elkaar bij naam en toenaam kenden en er nog boeren waren in de polder voor wie men respect had en voor verse producten zorgden recht van de hoeve in de kelder ingemaakt of gevroren t’is om zeep het spelen op de straat ravotten in de weilanden …

  6. Alle rustpunten in onze gemeente worden volgebouwd. Schande! Men begon met het mooie kerkplein volledig vol te bouwen ipv die mooie rustplaats te behouden. Nu ook nog die plek die in de Dorpsstraat rust brengt. Deze ruimte werd vroeger ingevuld met een uitbreiding van het gemeentepark met wandelwegen en rust en speelplekken voor jong en oud. Daarom ook daar de school, de Chiro en plekken en rustbanken en padjes voor de mensen van Villa ter Molen.
    Neen politiekers jullie zijn niet goed bezig. We zullen dit volgend jaar afrekenen. Doen hé mensen!

  7. Mooie praatjes van de projectontwikkelaar.
    De Stabroekse politiek, met de Burgemeester op kop, gaan plat op de buik voor groot grondbezitters en projectontwikkelaars. Dit voor sponsoring van wooneenheden aan de kust of elders, een zeteltje in de raden van bestuur en algemene vergaderingen, tot zelf een half varken en beuling om de diepvries te vullen.
    De leefbaarheid in Stabroek en het welzijn van zijn burgers is niet belangrijk, de postjes en wat er behoord is belangrijk.
    De vraag is, waar gaat dit eindige, tot aan het eind van de Lijsterbeslaan, een niet onderhouden boomgaard is rap verwijderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *