Grootschalig veenherstel in het Grenspark de Kalmthoutse Heide

Kleinschalig plaggen in hoogveengebied de Nol

Binnenkort misschien kraanvogel in de Kalmthoutse Heide dankzij ingrepen
Het veen in “de Nol”, een deelgebied van de Kalmthoutse Heide, droogt uit. Beheerder Natuurpunt krijgt steun van provincie Antwerpen om een ‘kleischerm’ aan te leggen dat water zal vasthouden. Rik Röttger, gedeputeerde van Natuur en Leefmilieu legt uit dat de ingreep op 3 vlakken goed is: “Enerzijds is de ingreep een meerwaarde voor de natuur, specifiek voor soorten als de Heikikker, Beenbreek en Klapekster. Wie weet verwelkomen we op termijn zelfs de Kraanvogel die als broedvogel aan een opmars bezig is in West-Europa. Anderzijds zal het kleischerm 150.000 m³ water per jaar vasthouden. Ook zal het huidige veen door de ingreep niet meer oxideren waardoor 1.200 ton CO2 op jaarbasis niet meer zal vrijkomen in de atmosfeer.”
 “Naast deze grootschalige maatregelen voorzien we ook kleinschalige maatregelen zoals peilgestuurde stuwen, overlopen en kleinschalig plaggen om het waterpeil over de gehele gradiënt zo optimaal mogelijk te stuwen zonder bestaande natuurwaarden te verdrinken. Door deze manier van werken verwachten we een behoud en herstel van de veenbasis ten goede van soortenrijke heide- en veenvegetaties en habitattypische soorten.” legt Frederik Naedts, projectmedewerker bij Natuurpunt, toe.
Het grootschalig veenherstel in de Nol is opgenomen in het goedgekeurde INTERREG-project CANAPE. Dit project loopt van 1 juni 2016 tot 31 december 2021 en heeft als doel veen- en moerasherstel in Denemarken, Duitsland, Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. Naast veenherstel worden in het project ook de mogelijkheden onderzocht voor de commercialisering van veenproducten ter vervanging van niet-duurzame grondstoffen zoals turf, aardolie en hout. Concreet wordt er gedacht aan de productie van papier en isolatiemateriaal uit Pijpenstrootje en plagsel als bodemverbeteraar.
copyright: Frederik Naedts
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *