Grenspark breidt uit tot 6000 hectare


Vrijdag 2 december werd na bijna 5 jaar voorbereiding de uitbreiding van het Grenspark een feit. Vlaams minister Joke Schauvliege  en de Nederlandse staatssecretaris Henk Bleker waren hiervoor naar het Ravenhof in Putte gekomen. Henk Bleker, die van Groningen kwam, moest hiervoor 5 uur rijden maar toen hij er was vond hij het natuurlijk de moeite.

Het ‘Grenspark’ dat voordien 3650 ha groot was en nu uitgebreid is naar 6000 ha bestaat uit bossen, heide, stuifzanden en vennen. Concreet betekent dit dat in Putte de Moretusbossen en in Ossendrecht de Stoppelbergen, Noordpolder en het gebied rondom de Volksabdij O.L.V. ter Duinen worden toegevoegd aan het grenspark. Voor de natuurliefhebber is er natuurlijk een grote variatie van fauna en flora waar ze van kunnen genieten. Maar het is niet de bedoeling dat ze overal komen zodat de ontwikkeling vande planten en dieren niet te veel verstoord wordt. Daarom zijn er nu vier toegangen die opgewaardeerd zijn: Het kasteel Ravenhof in Stabroek, het domein Hemelrijk-Kiekenhoeve in Essen, De Vroente in Kalmthout en de Volksabdij in Ossendrecht.

Minister Schauvliege vindt het knap wat hier allemaal verwezenlijkt wordt want zo’n samenwerking over de landsgrenzen heen is toch niet evident omdat je een andere bestuurscultuur hebt. Maar het is uitstekend gelukt ook dankzij de betrokkenheid van de eigenaars die palen aan het park, de natuurhelpers en allerhande vrijwilligers. “Een mooi voorbeeld van betrokkenheid is dat bij de heidebrand in Kalmthout er hulp kwam van vrijwilligers over de landsgrenzen heen”, aldus Schauvliege. Staatssecretaris Henk Bleker was het hier mee eens en merkte op dat veel mensen uit Antwerpen in Nederland komen fietsen. Hij had voor zijn Vlaamse collega Schauvliege nog een leuk cadeau bij, nl. het geluid van de nachtzwaluw die je ook aantreft in het park. Ook de secretaris Generaal van de Benelux Jan van Laarhoven was aanwezig en zei dat er steeds meer mensen op zoek zijn naar rust en naar oneindigheid en dat kunnen ze daar vinden in het park tussen Antwerpen en Bergen op Zoom/Breda.

Nieuwe voorzitter
Na 10 jaar dienst gaf voorzitter van het park Herman Suykerbuyk (oud burgemeester van Essen) de fakkel door. En een pluim was er voor zijn inzet. Je kan hier wel spreken van trouwe dienst met een aanwezigheid van 99%. Dus het is een hele uitdaging voor de nieuwe voorzitter Cees van Liere om dit beter te doen. Net als zijn voorganger was van Liere burgemeester van Noord-Beveland, Sluis en Putte waardoor hij de omgeving van het grenspark goed kent.Hij zit ook al 12 jaar in het hoofdbestuur van de ANWB (bij ons VAB) en weet dus van aanpakken. We wensen hem veel succes.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *