Grensoverschrijdende oefening van de brandweer in zorginstelling Titurel in Putte

PUTTE – Maandagavond 7 november had aan de zorginstelling Titurel in Putte een grensoverschrijdende brandweeroefening plaats. Bijna 30 brandweerlieden en heel wat vrijwilligers waren van de partij.

Vanuit de overtuiging dat de bevolking in de grensstreek van België en Nederland recht heeft op de best mogelijke hulpverlening en brandweerzorg, wordt er op regelmatige basis een oefening georganiseerd over de landsgrenzen heen. Op maandagavond waren burgemeester Steven Adriaansen (Woensdrecht), burgemeester Rik Frans (Stabroek) en schepen Luc Janssens (Kapellen) aanwezig om te kijken hoe het allemaal verliep. Namens de brandweer waren ter plaatse Katrien De Mayer (commandant Zone Rand), Stijn Lenaerts (regiomanager Noord – Brecht, Essen, Kalmthout, Sint Job en Wuustwezel), Tom van Damme (regiomanager Kapellen, Schilde en Schoten) en via de Nederlandse zijde: Noud Bruincx (districtscommandant De Markiezaten), Eric van Zundert (Hoofd Brandweerzorg District Markiezaten) en Marco van Winden (coördinator Hoogerheide, Huijbergen, Ossendrecht en Putte).

Met lichteffecten en rook werd er een situatie in scène gezet, met een brand boven in de toren van het gebouw, waar er een gewonde moest geëvacueerd worden met de ladderwagen. De toegangsdeur beneden werd met een kettingzaag geopend en doorheen het gebouw werden nog enkele andere slachtoffers succesvol bevrijd. Het leek chaos maar iedereen wist exact wat te doen. Ook de communicatie werkte prima. De samenwerking verliep vlot en men was achteraf tevreden. De oefening had ‘s avonds plaats omdat de korpsen beroep moeten doen op vele vrijwilligers. Zo’n oefening bevordert de samenwerking tussen de verschillende brandweerposten. 

De zorginstelling Titurel aan de Putseweg 44 in Putte biedt verschillende vormen van wonen, aangepast aan de individuele zorgvraag. Directrice Katrien Muylaert zegt dat er regelmatig oefeningen zijn van de brandweer daar hun locatie ideaal is. Zeker nu het hoofdgebouw in de steigers staat, kon men goed oefenen. Enkele bewoners vonden het fijn om mee te werken. 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *